Monday, December 27, 2010

Sambal Udang Petai lagiii..


Memendangkan tadi dh buat Sayur Masak Lemak Putih dah pastilah kena di gandingkan  dgn sambal..apa lg Sambal Udang Petai..baru sehati sejiwa kann...??
sambal ni dh kali ke2 disyerkan dlm blog..masa tu bln pose..haaa ni skrg masak lg...lama kan x masak sambal udang petai ni..rindu lak..!!

Cuma kali ni ade letak belacan je....mmg mengancam lah jadinye sambal tumis ni....

Bahan :
  • 10 ekor udang - di buang kepala
  • 3 tangkai petai - ambil isi nye
  • 6 pcs Cili kering - di kisar
  • 1 bj bwg besar - di hiris
  • 3 ulas bwg putih - di hiris
  • 1 inc halia - di hiris
  • 1inc belacan
  • sedikit jus asam jawa
  • garam n gula seckup rasa
Caranye :
  1. Panaskan minyak..tumis bwg merah,putih,halia dan cili kisar sehingga masak
  2. Masukan jus asam jawa dan udang serta petai
  3. Masukan belacan dan di susuli garam dan gula secukup rasa...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...