Wednesday, December 29, 2010

Donut

Salam ptg rabu....
Dah lama bercita2 nak buat donut ni....biasa klu nk makan mmg beli aje.....kali ni jd ke tak..msti nk buat..
Tapi sebelum nk buat ada gak masalah td...masa mencampurkan Yis + air suam..ianye x berbuih ..pelik pulak...last masa on FB td ada tya ( Chat ) gan Kak Anna Rafiza n K.Yatie ( Sinar Kehidupan)..dia kata yis jenis basah mmg x kan berbuih..cuma yg peket tu aje berbuih...hmm patutlah...
Alhamdullilah ats nasihat otai2 tersebut aku adun kan aje kesemua bahan menjadi doh dan ikut peraturan yg telah di nyatakan.....

K.Yatie saya mintak izin C n P ye resepi donut akk  ye..sbb penting ni utk rujukan akn dtg...hehehe!!

Bahan :
  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 camca besar susu tepung
  • 3 camca besar gula halus
  • 3 camca besar lemak sayur (shortening)
  • 1/2 camca teh garam (yang ni mat tambah sendiri)
  • 200 ml air suam*
  • 2 camca teh instat yeast*(*disatukan dan biar berbuih)
  • Sedikit lagi air (extra)

CARA MEMBUATNYA
  1. Satukan tepung gandum, susu tepung, gula halus, lemak sayur dan garam.
  2. Kacau rata. Tuang bancuhan yeast + air suam dan gaul rata hingga menjadi doh, jika tak cukup air, tambah dengan sedikit lagi air.
  3. Uli hingga licin dan tidak melekat di mangkuk adunan.
  4. Canai doh tadi dan terap dengan acuan donut, alih ke dalam dulang yang telah ditabur sedikit tepung, buat hingga siap.
  5. Biarkan 30 minit hingga naik (mat biarkan 45 minit).
  6. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat, toskan dan letak atas paper towel. Gaul donat dengan gula halus atau hias ikut suka...menghasilkan kurang lebih 17 biji donat...
** Saya biarkan doh dlm 20 minit lepastu uli sekejap, barulah bulat2kan....biarkan 40 minit lagi....bila nak goreng barulah lubangkan tengahnya(sbb takde acuan donut)....dan barulah di goreng.
Kegebuannye x der lah sehebat K.Yatie pya...tp akn di improvekan  lg...
TQ Kak Anna Rafiza n K.Yatie ats tunjuk ajar td...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...