Sunday, December 12, 2010

Kek Sarang Semut

Selamat mlm ....
2 hr weeknd ni biasalah dok berjalan2 aje lah...tp x der lah berjln stay mane2 pn..cuma round2 sekitar S.alam n Subang Jaya jee....nk stay mane2 pn semuanye dh full....frust aje...!!
x per lah sekitar S.alam n Subang Jaya pn byk gak tmpt leh jalan2.....cuci mata je kat sopping2 cmplax..jadilah..huhuhu!!!!

Oklah,Kek Sarang Semut ni aku buat jumaat lepas...tp hr ni baru nk upload ...rasa kecewa sggt sbb sarang nye x menjadi..nasib baik rasa kek nye boleh tahan...entahlah mane silapnye....
Dlu2 masa x der blog rajin gak buat..menjadi gak..tp kali ni sgguh mengecewakan..huhuhu!!! x perlah nnt next time kena improve lg kat mane silap nye...tp rasanye terlebih sikit air @ masa bakar tu patutnye api bwh kena kuat sikit kot.....hmmm entahlah..??!!!

Resepi ni aku dpt dari umah K.Yatie...tp K.Yatie pya mmg maverlosss....tabik laahhh.....!!
x per nxt time kena cuba lg lahhh...sy c/p K.Yatie utk rujukan akn dtg yeee....!!

Bahan-bahan
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu pekat
  • 2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 4 biji telur
  • 2 sudu besar mentega
Cara-cara
  1. Masak gula dengan api sederhana sehingga hangus
  2. Masukkan air panas sedikit-sedikit dan masak lagi hingga gula cair.(hati2 sbb merecik2)
  3. Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu. Sementara itu....
  4. Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
  5. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
  6. Masukkan pula tepung + soda yg sudah di ayak dan sebatikan.
  7. Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
  8. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam
  9. Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam
  10. Ni dia baru lepas kuar dr Oven..nmpk ok je...bila potong...huhuhu..!! adoiii frust nyeee..!!
    sebenarnye malu gak nk tunjuk..sbb sarangnye x menjadi..tp x per lah..sekurang2nye ado utk rujukan akn dtg...hehehe.!!! ( nk sedapkan hati..huhuhu.!!!! )

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...