Wednesday, December 15, 2010

Laksa Kedah

Laksa oh laksa....
Mmg 1st time aku mmbuat laksa kedah ni....chek nk khabq ni..mmg sedap laksa kedah ni lg2 di mkn panas2
mmg sedap dgn rasa masam2 pedas nye ....fuhhh mmg terangkat lahh..!!!
Resepi asal ni dari tuan pya blog iaitu Cheq Sue...siap step by step....bagus2x ..!!
Nak buat laksa ni yg malasnye nk memilih isi ikan dgn tulangnye..klu x ade plk yg tercekik  masa nk melantak laksa ni....sedap2 mkn ttiba tersekat lak tulang kat tekak..dh haru biru..spoilll ajee...!! huahuahua..!!!!

Mintak izin Cheq Sue yeee...sy nk C/P kat blog sy ni yee...!!!

Bahan :

1kg Ikan selayang/sardin – direbus
1 cawan udang kepai (yg halus tu) – dibasuh dan tumbuk lumat ( aku guna udang kering je )
30-40 batang cili kering -direndam air panas & kisar
2 ulas bawang besar – dikisar bersama cili kering
1 inci belacan – dikisar bersama cili kering
3 ulas bawang merah – dimayang
1 genggam asam keping
1 genggam daun kesum
3 batang bunga kantan
2 liter atau lebih air
garam & ajinomoto secukup rasa ( aku guna garam n gula secukup rasa je )

Cara2 nye :

1. Ikan yang telah direbus diasingkan isi dengan tulang.
2. Isi ikan dikisar kasar (masukkan air paras ikan sebelum kisar)
3. tulang ikan bersama air rebusan ikan dikisar dan ditapis. Ambil air sahaja.
4. Kisar cili kering bersama bawang besar & belacan
5. tumis bawang merah hingga kekuningan dan masukkan cili kisar. Masukkan sekali udang kepai/kering        yang telah ditumbuk lumat.
6. biar hingga cili masak (naik minyak)
7. Masukkan isi ikan. Kacau dan biarkan masak seketika bersama cili.
8. Masukkan air rebusan ikan.
9. Masukkan asam keping, daum kesum dan bunga kantan.
10. Masukkan garam & ajinomoto secukup rasa. Biar hingga mendidih.


bahan2 hidang:

2 bungkus laksa – rendam dan rebus
daun salad – potong
timun
bawang besar
cili api – hijau & merah
limau kasturi
telur rebus

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...