Tuesday, December 28, 2010

Mee Jawa


Semalam terbaca blog Kak Azlita Aziz ( Masam Manis )..dia buat mee jawa...upanye mee jawa ni sedara  dgn mee rebus.....aku pn selama ni x tw lak..sbb mmg x pernah mkn mee jawa..yg biasa mkn mee rebus je....bezanye cuma mee jawa ade hirisan daging dn sawi celur...
Tapi aku ni malas nk merebus daging .. masak sekali je dgn kuah nye....senang citer..org nk senang katakan...sbb bila mkn sama jeee erkkk..!!!

Ok lah K.Azlita sy mintak izin C/P yee....sebab sy mmg follow resepi akk cuma x rebus daging jee....!!

MEE JAWA

Bahan A
1 bungkus mee kuning - dicelur
1/2 daging - direbus kemudian dihiris nipis (air rebusan jangan buang nanti nak dibuat kuahnyer)
1 cawan udang - dibuang kepala dan ekor
1 cawan taugeh - dicelur
sayur sawi - dipotong kecil dan dicelur - guna sawi cina @ bok coi
tauhu - digoreng dan dihiris nipis
telur - direbus
bawang goreng
cili merah - dihiris
3 biji kentang / keledek - dikupas dipotong dadu dan direbus kemudian dikisar halus
2 buku gula melaka
garam dan gula secukup rasa
2 kiub daging. - guna kiub ayam
2 keping asam keping atau asam gelugur - guna air asam jawa
3 sudu makan rempah kari daging

Bahan B dikisar
2 inc halia - dikisar
1 inc lengkuas - dikisar
2 batang serai - dikisar
* semua bahan diatas dikisar halus kemudian ditapis ambil airnyer sahaja
6 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1/2 cawan udang kering - dikisar
1/2 cawan ikan bilis - dikisar
10 tangkai cili kering - dikisar
* air tapisan tadi dicampur dgn bahan diatas kemudian dikisar halus

Caranye :

Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan B hingga garing dan harum.
Kemudian masukkan rempah kari yg tlh dibancuh dgn sedikit air. masak lagi hingga garing
Masukkan kentang atau keledek dan air rebusan daging mengikut kepekatan yg diingini.
Masukkan udang , gula melaka, asam keping dan kiub daging masak hingga kuah didih.
Akhir sekali masukan garam dan gula rasakan masam manisnyer.... * mee jawa kuahnyer manis sedikit ye dari mee rebus.... Biarkan hingga kuah mendidih dan pekat...


Sekarang kuah dah siap boleh lah dimakan bersama  mee, hirisan daging, tauhu, telur, sayur sawi, taugeh, cili merah utk rasa yg lebih pedas dan bawang goreng untuk keriuk...keriuk nyer.... klu suka kuah sedikit masam boleh lah perahkan limau kasturi... utk menambahkan lagi masam manisnyer...

Hmmm Tema kasih akk Azlita..mmg sedap dan puas hati laaa....
So sapa2 nk test mee jawa hasil air tgn sendiri...silalah mencuba resepi ni...mmg ada uhmmmmm..!!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...