Saturday, February 15, 2014

Pizza Resepi Kak Zu

Salam kembali.....
Hari ni just nak menayang pizza homemade dari resepi kawan tuan umah yg sgt baik hati...nama panggilan nyee Kak Zu...
Terima kasih byk2 K.Zu yg baik hati...semoga resepi ni boleh di menafaat buat semua yerrr...

Bahan Doh :
1- 1/2 kilo tepung gandum
2- 1 biji telur
3- 1 sk yis  mauripan serbuk
4- air suam
5- 1 sb planta
6- 1 sb gula

Cara membuat doh :
a- Mula2 sediakan tepung gandum dlm bekas..
b- Air suam + Mauripan + gula  di kacau sebati...biar kan seketika..
c- Masukkn planta ke dlm tepung kacau guna tgn buat spt apple cramble....
d- masukkan telur kacau dan uli lagi...
e- Masukkn campuran mauripan ke dlm adunan tepung....uli sehingga menjadi doh...( jika doh masih peroi...masukkn air suam ) uli lg sehingga adunan doh lembut...
f- Tutup adunan doh dgn kain lembam sehingga doh kembang...
g- Apabila doh dah kembang..pukul2 doh utk keluarkan angin..dan uli lg....dan biar kn ia kembang semula...
h- sudah bebrp jam canai kn doh dan masukkn ke dlm loyang..

Inti Pizza :
1- Sosej - di potong2
2- Cili bangla - di potong dadu
3- 1 tin Sos spagethi Prego
4- 1 tin nenas dadu
5- 1 bj bwg merah - di hiris bulat
6- 1 peket - cheese cheddar parut

*** klu nak tambah dgn  bahan2 lain pn boleh....tuan umh buat apa yg ada jerrr....




Bakar dlm 15~20 minit dgn suhu 180'.

1st round...
Utk 1/2 kilo doh boleh dapat 3 pan pizza...jimat kan..????


SELAMAT MENCUBA...!!



Friday, December 27, 2013

Cucur Nasi

Slm petang jumaat....
Jemput2...cucur...cekodok....itu semua sama ajeeee....
OKlh menu minum petang ini...tuan umh hidangkn cucur nasi yg sedap lg mudah...yg best nye...cucur nyee lembut tak perlu letak soda bikarbonat...x percaya...cuba buat :
Di sini resepi nyee..saya kongsi buat semua :

Bahan :
* Nasi ( di blander spt kanji )
* Tepung
* Garam
* Serbuk kunyit
* Ikan bilis
* Bwg merah - di hiris halus
* Cili merah - di hiris
* Daun sup - di potong halus

Caranye :
1- Tepung + garam+kunyit serbuk di gaul sebati
2- Masukkn nasi blander ke dlm tepung
3- Masukkn ikn bilis,bwg merah serta cili...gaulkn..
4-Goreng sehingga kekuningan....
5- Siap utk di ngappp...sedapppp !!
Cucur nasi ..best..!!


Tuesday, December 24, 2013

Kek Cheese Marie

Salam Kembali....
Minta maaf byk2 rakan2 FB yg tertunggu2 resepi Kek Cheese Marie ni....
klu nk ikutkn dlm FB sudah di upload step by step cara nk buat...tp x perlah...x rugi nk berkongsi dgn semua di sini kannn....?

OK lah jom kita tgk cara nk buat kek yg simple lg the bery2 yummy ni..!!

Bahannye :
a- 1 peket biskut marie
b- 250grm Cream Cheese Tantura ( terpulang nk guna cream cheese apa..tp sy guna yg murah aje )
c- 2 sb Butter
d- 1/2 cwn susu pekat
e- 1 sb Jus lemon
f- 1/2 cwn gula pasir
g- 1 cwn air kopi ( tujuan nk celup biskut )
h- Filling Rozzel jem

Caranya :
1- Cheese cream + gula + butter + jus lemon + susu pekat di putar sehingga sebati ...

2- celup biskut marie kejap aje yerr dlm air kopi...( ni terpulang nk air milo ke..air nescafe ke...asal biskut lembab )..jgn sampai lembik plk...
3- Susun dlm loyang yg sudah di lapik plastik cernih..( pastik jernih - sng nk potong nnt ...tak kotor loyang..tp terpulang lah yerr )
4- Letak cream cheese yg di pukul tadi...dan berselang seli dgn biskut merie ...sehingga cream cheese abis...
5- dah abis semua....last sekali topping ats sy letak jem rozzel yg jiran mak mertua bg kelmarin....sedap jgk...
( terpulang yerr sapa2 nk letak jem bluberry,stoberi ke or what everrr laaa...asal sesuai dgn tekak )
6- Camni lah rupanyee....comot kan....???Ok lps ni simpan dlm peti sejuk semlman..!
7- Ni lah hasilnyee....x sabar tggu semlman, dh nk nyam2x...mmmmmm...mmg yummy2x ..!!
Hilang kempunan nk mkn..akhirnye terhasil. jgk..!!


Kuih Bakar Pandan Pisang

Salam kembali....
Alahaiiii  lamanyee tuan umah x on9 yerrr.....hari ni terasa rindu plk kat my blogspot ni..huhuhu..!!
OK lah di sebabkn hari ni terlebih rajin...dan bahan2 kat dapur ni semuanya ada...tuan umh dgn perasaan  kasih sayang buat kuih bakar pandan pisang buat hidangan minum petang ni....Alhamdullilah menjadi...
Sebenarnya idea nk buat ni idea encik suami...katanyee kelmarin..."cuba mama buat kuih bakar perisa pisang plk...." Hari ni isteri mu menyahut cabaran..hukhukhuk!!!!

Kalau sapa2 nk cuba boleh follow resepi saya yg kelmarin Kuih Bakar Pandan...cuma kali ni ada tambah2 aje nk kasi bervariasi jerr....!!

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula

Sedikit pewarna hijau
1 sk perisa pandan 
1 cawan santan
3 biji telur 
13 biji pisang ( di blander dulu )
Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka

Cara-cara
1. Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan
2. Blender hingga sebati
3. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya.
4. Taburkan bijan (jika suka)
5. Bakar 40 - 55 minit pada suhu 180c/ hingga masak / berkerak..

Seloyang kuih bakar pisang....Alhamdullilah sedap n Yummy...!!

Tuesday, May 28, 2013

Cuti-cuti di Bayou Lagoon Park Resort - Part 2

 Setelah abis mengemas dan nyam2 apa yg ada di bekalkan...kami turun di area wajib pergi..
apa lagi main AIR....yahooooo!!!
mmg best...anak2 enjoy sakan....!!


 
 



Buat pengatahuan...di sini tuala di apartment tidak boleh di bawa turun...hya ambil sahaja tuala yg di sediakan oleh pihak resort...lps mandi lap2 badan...kemudian letak aje di tmpt yg di sediakan...

Apapn semuanye mmg BEST..!!!
 
 

Cuti-cuti di Bayou Lagoon Park Resort -Part 1


Salam kembali..lama x ber on9...
Kali ni tuan umah nk berkongsi pengalaman kami sekeluarga ke satu destinasi di Melaka..
tempatnye masih baru dan menarik bg yg berkeluarga....
iaitu di Bayou Lagoon Park Resort,Melaka..Lokasi nye terletak di Bukit Katil ,Melaka...tak jauh dari Ayer Keroh...

Kami Check in pada pkl 3.00pm...,kami menyewa Aprtment 3 bilik  Pan House ( paling atas sekali )  yg cuma RM698/night ....So di sini lihatlah suasana yg dpt di kongsikan....

Bilik kami....

Ruang Tamu yg luas..

Bilik air yg selesa...
 
Ruang dapur yg selesa...
Di sebabkan di tingkat teratas ..kemudahan lift yg paling utama

Ruangan menunggu..sbb lift lmbat sgt naik ats...
 

Thursday, May 02, 2013

JJCM di Taman Warisan Pertanian Putrajaya..apa ada kat sana..??

 
Salam kembali setelah lama x on9...
Ok lah tuan umh sefamily semlm dok meredah Taman Warisan Pertanian di Putrajaya....
klu suruh jalan2 kat taman pertanian ni...mau tercabut kaki..almaklumlah umur den dah x sesuai jln jauh2...( dah tuoooo sng citerr..hihihi!! )

 



Klu rajin...jelajahlah taman pertanian ni....mcm2 ada...pokok padi pn ada..( tgk map laa ) betul ke x kena pegi sendiri....hihihi!!
 
 
Bab nyam2x...tuan umh OK je....katanye Roti John kat sini mmg famous...tuan umh pn meneraiiii lah..takut kempunan...!!

 
Ni dia Roti John nyee...RM3.70 je...
 
Klu dahaga boleh dapatkan kat sini.....
 
 
 
Sate kajang Haji Samuri pn ada...next2 boleh dtg mkn sini plk...!!

Teringgin nk ABC dan adik beradik nyee....order kat sini...!!

Klu nk tw...Nasi Ayam Dara kat sini...mmg famous gilerrrr...berbaris org mengoder nyeee....terbaekkk!!
 
 
Dan mcm2 stall lg ada kat sini.......
 
 
Ciplak dari google - Lobby masuk ke Taman Warisan Pertanian Putrajaya Presint 16..

Nak dtg boleh follow map ni...jika membantu....!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...