Friday, December 03, 2010

Kari Daging

Salam jumaat semua...,
Semalam menghabiskan daging korban yg masih berbaki dlm frezer tu...lama sggt nnt jadi keras cm air batu lak....dh x fresh lg yee..x....!!
Siap pesan kat En.hbby ..blk keja nnt tolong belikan roti nan 3 keping...nk makan gan kari daging yg aku buat ni...sbb ingat nk  wat roti jala...ttiba penyakit M dtg kann so x menjadilah...hihihi!!!

Bahan2 ;
  • Daging - di potong2
  • 3 sb serbuk kari daging/ayam *
  • 1 sb serbuk kunyit *
  • 1 sb serbuk jintan manis *
  • 1 sb serbuk jintan putih *
  • 1 btg kayu manis
  • 1 ktm bunga lwg
  • 3 bj cengkih
  • 3 bj bwg merah #
  • 3 ulas bwg putih #
  • 2 inc halia #
  • 2 inc lengkuas #
  • sedikit jintan kasar #
  • sedikit lada hitam #
  • 1 btg serai - d titik
  • 2 cwn santan
  • 1/2 cwn air asam jawa
  • 2 bj kentang - d belah  6
  • 1 bj tomato - d belah 4
  • garam n gula secukup rasa


Caranye :
  1. Panaskan minyak dn masukan kayu manis,bga lwg , bga cengkih ,serai dan bahan bertanda # ( di tumbuk/blander ) 
  2. Masukan bahan * ( di bancuh dgn air ) dan tumis sekali sehingga garing ( timbul minyak )
  3. Masukkan daging dan di sertakan air asam jawa
  4. Masukkan santan dan kentang sehingga empuk
  5. Garam dan gula secukup rasa  n last tomato...hmmm dh siap
  6. Ni lah kari daging yg di mkn dgn roti nan smlm ...hmm mmg sedap klu kari buat sendiri
    di jamin semuanye OK..!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...