Semalam menghabiskan daging korban yg masih berbaki dlm frezer tu...lama sggt nnt jadi keras cm air batu lak....dh x fresh lg yee..x....!!
Siap pesan kat En.hbby ..blk keja nnt tolong belikan roti nan 3 keping...nk makan gan kari daging yg aku buat ni...sbb ingat nk wat roti jala...ttiba penyakit M dtg kann so x menjadilah...hihihi!!!
Bahan2 ;
- Daging - di potong2
- 3 sb serbuk kari daging/ayam *
- 1 sb serbuk kunyit *
- 1 sb serbuk jintan manis *
- 1 sb serbuk jintan putih *
- 1 btg kayu manis
- 1 ktm bunga lwg
- 3 bj cengkih
- 3 bj bwg merah #
- 3 ulas bwg putih #
- 2 inc halia #
- 2 inc lengkuas #
- sedikit jintan kasar #
- sedikit lada hitam #
- 1 btg serai - d titik
- 2 cwn santan
- 1/2 cwn air asam jawa
- 2 bj kentang - d belah 6
- 1 bj tomato - d belah 4
- garam n gula secukup rasa
Caranye :
- Panaskan minyak dn masukan kayu manis,bga lwg , bga cengkih ,serai dan bahan bertanda # ( di tumbuk/blander )
- Masukan bahan * ( di bancuh dgn air ) dan tumis sekali sehingga garing ( timbul minyak )
- Masukkan daging dan di sertakan air asam jawa
- Masukkan santan dan kentang sehingga empuk
- Garam dan gula secukup rasa n last tomato...hmmm dh siap
Ni lah kari daging yg di mkn dgn roti nan smlm ...hmm mmg sedap klu kari buat sendiri
di jamin semuanye OK..!!
No comments:
Post a Comment