Thursday, December 23, 2010

Kue Teow Goreng Pedas


Hr ni ingat td nk puasa ganti...tup2x...sakit perut lak...so en.hbby ku aje yg puasa...
sakit perut bkn penyakit puan yg bln2 tu yee...tp entah apa yg di mkn semalam ttiba mengulas plk perut ni....
rugi2x....
Pening gak pikir apalah nk buat utk en.hbby ku berbuka nnt...last2 smpai kedai nmpk lak kue teow...Tinggg!! idea smpai...buat kue teow cam Mat Gebu pya resepi lah..OK gak cmtu erkkk....hehehe
Cik Mat Gebu saya CP lg yeee....sorry asyik follow aje..jgn mare erkk En Sifu CMG

Bahan :

500 gram kue teow, cuci dan toskan
3 pokok sawi bok choy, asing tangkai dan daun, cuci, tos dan siang
2 biji telur, pukul sedikit - x guna pn
4 biji bawang merah, hiris
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 keping fish cake, hiris
1/2 cawan isi udang
Taugeh secukupnya
1 camca besar sos cili
2 camca besar kicap pekat
Kicap cair secukupnya
1 kiub ayam maggi (optional)
3 camca besar cili kisar
5 biji cili padi, cincang halus (optional)
Sedikit air

Caranye :

  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah dan bawang putih hingga harum, masukkan cili kisar dan cili padi sert kiub ayam (hancurkan) tumis hingga terbit minyak. Masukkan udang, fish cake dan batang sawi, kacau rata. Tuang sedikit air.
  2. Tolak ketepi kuali, dan masukkan telur. Biar telur mengeras sedikit dan hancurkan. Gaul rata dan tambah sos cili, kicap pekat dan sedikit kicap cair, kacau rata.
  3. Masukkan kue teow dan gaul hingga rata, masuk daun sawi dan taugeh, kacau dan masak hingga layu sedikit. Tambah kicap cair secukup rasa, dan masak dengan api perlahan. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...