Tuesday, December 21, 2010

Dalca Ayam

 Alhamdullilah semalam terlaksana puasa ganti ku...tinggal 3 hr lg....insyakallah mggu akn dtg akn
ku langsaikan..Amin.
Semalam berbuka dgn Dalca ayam ni mkn bersama roti kosong aje.....alhamdullialh mmg kenyang sggt....
x yah mkn nasi , cmni pn dh kenyang....

Sebenarnye hr tu ada nmpk dapur Mas masak Dalca ...baru terpikir dh lama x masak dalca..tu yg buat semalam..tp Mas buat Dalca Daging...tp caranye sama je...
Mas mintak izin C/P yee....

Bahan :
  • 1 cawan kacang dal - rendam semalaman, basuh dan tos
  • ayam @ daging
  • carrot, kentang dan kacang panjang - aku guna terung,carrot,cili hijau n tomato
  • kiub ayam
  • garam dan gula secukupnya
Bahan tumis :
  • 1/2 biji bawang besar - hiris2
  • 1 biji bawang putih - hiris2
  • 1 tangkai daun kari
  • 3 biji cili kering - potong
  • kulit kayu manis, bunga lawang , bunga cengkih
Cara :
  1. Rebus kacang dal dengan air secukupnya hingga setengah empuk. Jika guna daging boleh rebus sekali dan boleh abaikan no 2.
  2. Masukkan ayam dan rebus lagi hingga kacang dal empuk.
  3. Masukkan carrot, kentang, kacang panjang, garam secukup rasa, gula dan kiub ayam,kacau sebati dan biarkan hingga kentang empuk dan rasakan jika ok .
  4. Tumis bahan2 tumis hingga wangi dalam kuali dan tuang dalam periuk dalca dan kacau sebati dan jika dalca kelihatan pekat boleh tambah air panas , kacau lagi dan biar seketika baru boleh tutup api.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...