Tuesday, December 14, 2010

Mihun Goreng Singapura

Nyum3x...sedap nye Mihun goreng camni...tp apasal di panggil Mihun goreng Singapura yee....??
mesti ade cite tersendiri erkkk.....??? x per ahhh..asal sedap ok lah tu....
Cara nk buat pn simple aje....dok membelek2 majalah Rasa Ogos 2008 ,tu yg buat...lg pn Mihun ni req dr En.hbby ku..katanye lama x mkn mihun cmni....
Bisa ajaaa..en hbby oiiii...yg simple2 je..istri mithali mu ni bleh bikin pya..no hal lahh...hehehehe!!!

Resepi ni mmg copy dr Majalah Rasa ogos 2008 dan adelah sikit penambahan yg aku buat....

Bahan2
  • 250 gm Mihun - di rendam dan di toskan
  • 150 gm isi ayam - di potong kecil2
  • 5 ekor udang segar
  • 1 ekor sotong - di hiris2
  • 1 peket fish cake - di potong2
  • 1 bj Lobak merah - di potong pjg2
  • 5 tangkai sawi 
  • kobis - di potong2
  • 1 kiub ayam
  • 50gm Lada hitam - di tumbuk
  • 4 biji Bwg merah #
  • 2 ulas bwg putih #
  • 3 cm halia #
  • 5 bj cili api #
  • 3 btg daun sup - di hiris
  • sedikit bwg goreng - utk di tabur ats mihun nnt
  • Garam n gula seckup rasa
Caranye :
  •  Tumis bahan # ( di kisar ) sehingga kekuningan dan naik bau..
  • Masukan lada hitam , ayam dan di sertakan sotong dan udang sehingga masak
  • Masukan sayur spt carrot , sawi , kobis dan di sertakan fish cake
  • Letakkan kiub ayam , garam n gula secukup rasa..kacau rata
  • Masukan mihun yg siap di tos td ..dan kacau rata
  • Akhir sekali taburkan daun sup n bwg goreng...

Mihun ni semalam dihidangkan dgn sambal tumis sotong kering....mamamiyaaa mmg sedap tw...
Jgn jeles..hehehe!!!!

Sampai 2 kali en.hbby tambah....sedap lah tuuu...hehehe!!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...