Thursday, December 16, 2010

Sambal Hitam Pahang






Sambal hitam Pahang..pasti ada yg x tw yee...makanan ni mmg popular kat Pahang terutama Raub,Kuala Lipis ( tu sbb suara D.Siti sedap sbb mkn smbal ni laa ..hihihi..jgn mare Dato yee...) n Jerantut ...hmm mgkin sewaktu dgn nye pn tw jgk....hehehe..!!.
Walaupn aku mmg ddk di Selangor dr kecik lg..tp masakan Pahang mmg mnjadi pujaan hatii kuuuu...!!!
lg2 sambal hitam ni..mmg  x lepa bak kata org Pahang....
Yg sedap nye klu mkn dgn nasi panas2 dan ulam2an pn dh cukup..KFC/Pizza Hut dpn mata pn dh x nmpk dohhhh....
Sambal ni klu bln pose mmg sesuai sggt sbb masa sahur ada separuh org x lalu mkn..tp klu pekena sambal ni compirm 2,3 pinggn tambahnye....betulll..x tipuuuu...hehehe!!!!

Bagi sapa2 x pernah tgk/mkn sambal ni...sila lah mencuba...kompem lps ni ketagih pya....tp nk dptkan bahan utama tu..mmg kena pegi Pahang yeee...kat Raub ke,Kuala Lipis ke,Benta ke...dn mane2 area d Pahang yg kenal dgn Belimbing  rebus lahhh...
Ni dia Belimbing Rebus...stock ni dpt dari Raub..masa Mak/Ayah balk kmpg...beli kat sedara di sana..
Nak buat mmg ssh sbb utk masak belimbing  memakan masa yg lama dan guna dpur kayu...klu guna gas...blh habis gas 1 hr..oh tidakkkkk..!!
Sumber asal resepi pn bleh dpt dari Izahdaut
Bahan :
  • 2 sb Belimbing rebus ( mcm dlm pic d atas )
  • Segengam Ikan bilis - di cuci dn toskan
  • Cili api - terpulang kepedasan masing2
  • 2 bj bwg besar merah - di hiris2
Caranye :
  1. Ikan bilis,cili api , belimbing rebus di tumbuk..aku blander aje/tp kejap aje tw jgn smpai hancur ( keja senang/malas )....sbb mmg suka mkn garing2..
  2. Panaskan kuali...masukkan bahan tumbuk/blander td, goreng biar nmpk garing...
  3. Kemudian masukan bwg hiris td dan masak sehingga nmpk kehitaman..jgn smpai hangus lak yeee...

Perr....!!! x sabor rasanye nk berbuka dgn sambal ni...almt lupa lah diet ku selama ni...hihihi!!


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...