Tuesday, December 21, 2010

Karipap Kentang Daging


Rasa seronok plk tgk karipap yg di buat 1st time menjadi...alhamdullilah...
masa mula2 nk buat tu ada gak rasa giri2..takut x menjadi sbb almaklumlah hya tw mkn aje...buat mmg x pernah lgsung....
Hr ni ternmpk lak kat umah K.Yatie ada karipap teringgin plk nk buat...nmpk sedap aje...tergoda gak iman ni ...hihihi!!!!
Pagi td pukul 10am..terus ke dapur cari apa yg patut utk buat karipap...pertama sekali kita kena buat inti lah...nasib baik semua bahan ada...so mula lah operasi....

Sebelum tu K.Yatie mintak izin c/p mane yg perlu yeee....


Nak buat inti ni aku buat cara sebijik cam nk buat kari mamak..tp cuma kena kering lahh...

Bahan
  • 6 bj Kentang - di potong dadu
  • Daging - di hiris2 kecil
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 bj buah pelaga
  • 4 bunga cengkih
  • 1 gengam udang kering *
  • 3 bj bwg merah *
  • 3 ulas bwg putih *
  • 2 inc Halia *
  • 6 tgkai cili kering *
  • 3 sb serbuk kari #
  • 1 sk serbuk kunyit #
  • 1 sb serbuk jintan manis #
  • 1 sb serbuk jintan putih #
  • 1 sb serbuk perisa ayam #
  • 1/2 cwn jus asam jawa
  • 3 tgkai daun sup - di patah2 aje
  • Garam n gula
Caranye :
  1. Masukkan bga lwg,cengkih n buah pelaga apabila minyak panas...dan tumis bahan * ( d blander ) dan daun sup sehingga naik bau n garing
  2. Masukan  bahan # ( di bancuh dgn sedikit air )..tumis sekali
  3. Masukan daging dan air asam jawa..kacau sehingga daging nmpk empuk
  4. Kemudian masukkan kentang dan air..masaklah  shingga kentang empuk
  5. Last garam n gula secukup rasa....
  6. Utk kulit karipap ni aku follow K.Yatie pya...
    Bahan-bahan :
    • 4 cwn tepung gandum
    • 2 sudu besar butter - panaskan
    • 1/2 cwn minyak masak-panaskan
    • secubit garam
    • 1 cwn air suam

Cara-cara

  1. Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Gaul rata guna sudu sbb panas. Bancuh air+garam.Masukkan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
   2.   Goreng dengan api yang sederhana hingga kekuningan
Sorry lah nk mengelim karipap ni mmg x reti ..tadi buat pn guna acaun karipap yg dh lama di beli..tp x pernah guna..baru hari ni nk guna....nasib baik menjadi...alhamdullilah..!!

2 comments:

Yatie said...

Salam Rasinah,
Uwaaa sedapnya tngk karipap daging tu...menjadi dan tentunya sedapkan...

Ina said...

Hahaha..sbb K.Yatie pya karipap lah sy tergoda...
Nk kata sedap tu x ler sggt..baru nk blajar kan..adalah sikit salah silap nye...tp akn di improvekan nnt...apapn TQ K.yatie ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...