Monday, December 20, 2010

Cucur (Cekodok) Udang

Minggu ni hujan aje...dh ujung tahun kan ..musim tengkujuh laahhh...ade kat mane2 Bah ke..???
Bila dah hujan2 ni perut mula lah menyanyi..lagi2 lagu keroncong....lalalalal...hehehe..!!

Klu dh camtu buat cekodok mmg laku aje...cepat je habis nye.....
ari tu ade nmpk K.Nor Secubit Garam tu buat cucur Udang...mmg mengancam betul...gebu2 cucurnye..
tergoda I....
Tu yg teringgat..laa ni kat sini hujan pekena ccur udang ni dgn sos cili thai..mmg ngammm aje..
So K.Nor kita c/p resepi yee...tp yg kita pya x di perap 1/2 jam smpai kembang...bancuh2 dn lebur kesemua sekali, x buat cm K.Nor pya guna senduk tu... yg ni terus goreng tu yg x mengebusss mcm K.Nor pya....malas nk nk menunggu...


Sumber asal dari K.Nor Secubit Garam
Bahan :
2 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 bj telur
1 sudu teh yis (mjauripan)
1 bj bawang besar ~ didadukan
daun saderi/daun bawang/kucai - aku guna daun sup , kucai n cili merah ( di hiris )taugeh
sedikit kunyit ~ nak kasi cucur kaler kuning
1 sudu teh garam
minyak utk menggoreng
# udang ~ mengikut bilangan berapa bj cucur yg dihasilkan - aku nye terlebih2..tp di goreng sebentar biar masak sikit


Caranye ; ( Ni cara K.Nor - lebih baik follow lah sbb aku nye mmg pemalas pya ,dok bancuh semua sekali dn goreng, hasil nye mmg x cun gitu..)
1-Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Perap sehingga adunan naik sket (dlm 1/2 jam).
2-Panaskan minyak dlm kuali. Minyak kena lebih ya..
3-Letak senduk bulat dlm minyak hingga minyak dan senduk panas.
4-Ceduk sedikit adunan cucur kedalam senduk dan letak seekor udang sambil tekan2 sket.
5-Masukkan dlm minyak panas dan goreng la hingga bahagian bawah cucur tu dah tak melekat kat senduk.
6-Goyang2kan sedikit senduk atau kuis jer dgn sudu atau lidi/chopstick supaya ia lekang dr senduk.
7-Goreng cucur hingga masak dan angkat serta toskan
Dah lah hujan..pas tu hr ni pose....sedaplah jd juadah berbuka td..selera ajee..!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...