Friday, December 24, 2010

Roti Jala


Salam ptg jumaat...apa juadah ptg2 ni erkkk...???
Hari ni aku menjala di dapur..hehehe tp x tgkap ikan....buat roti jala laahhh...hihihihi!!!!
Tgk pic tu ...apa mcm menjadi x..???? hehehe..!!
sebelum ni biasa guna acuan roti jala yg bertangkai n lubang 4 tu...tp kali ni guna botol sos aje...lg senang dan cepat serta mudah sgt...x caya cube test,try buat...insyakallah jadi pya...!!!.
Idea  menu hr ni dpt dari umah Maz Ilham Dapur...dia mmg selalu buat roti jala...siap dgn demo sekali..cubalah bkk blog dia..insyakallah bleh buat roti jala dgn terror nye...KLIK

Mintak izin C/P Maz yee...

Sumber asal dari : Maz Ilham Dapur
Bahan-bahan ( 4 org )
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan air
  • 5 sb susu tepung  - aku x guna pn
  • 1 biji telur
  • 1 sk serbuk kunyit  klu suka kaler2 bleh letak  spt merah/hijau...
  • 1 st garam
Cara2nye :

1.Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati.

2.Perap dalam 1/2 jam. Sediakan kuali & acuan roti jala untuk menjala di atas kuali leper.
(kita perap 10 min je, nak cpat)
3.Jala dengan api perlahan lebih kurang seminit. Boleh dimakan dengan kari ayam.

Hari ni mkn roti jala dgn sambal sardin...sbb nk testing roti jala td..next time kena gak buat kari daging/ayam laaa...baru ngam...

2 comments:

Chik Att said...

Itu kira jadilah tu. Janji sedap .... beli kat kedai 3 singgit. Kalau buat sendiri ..... banyak dapat kan. Makan sampai kenyang ....

Ina said...

Ye..betul2x..klu beli setakat jamah je..klu buat sendiri dh kira melantak puas2x...mmg berbaloi...hehehe!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...