Monday, March 28, 2011

Supreme Pizza


Salam hari isnin....
Hari ni rasa teringgin lak nak buat Pizza...konon2 nye dlu buat menjadi  [Pizza  yg dlu ] ,..dah naik gian lak nk buat lg...hehehe!!
Wah2 pas ni dah bleh jimat ribu riban lah yee....jgn jeles ..kih3x!!!

Kali ni tekak ni gatal lak nk mkn supreme Pizza lak..ala2 pizza hut gitu..hihihi...!!.nk beli kang dan ujung bln...pokai tuan tanah..kali ni buat sendiri je lah  lagi best.jimat pn jimat ..dan berbaloi2...!!

Nak buat Doh Pizza ni lebih kurang cam yg dlu je..tp ada sikit2 cedok2 idea dr umah K.Yatie Sinar kehidupan tu

OK lah kita citer aje lah cmna nk buat erkk...

Bahan2 Doh Pizza
Ini bread improver

  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 sk yis kering
  • 1 sb susu pekat
  • 1 sk bread improver
  • 1 sb garam
  • 1 sk minyak zaitun
  • 1 sk shortening
  • 1 cwn air suam

    Caranye :

    1. Sediakan cwn berisi air suam...campurkan yis + susu dan kacau..biarkan seketika sehingga bancuhan spt susu masam yg kembang...
    2. Sediakan bekas, masukkan tepung,garam ,bread improve dan shorterning...uli bersama 1 cwn bancuhan air suam td..sehingga doh tidak melekat2 di tgn...( ltk sikit minyak zaitun )
    3. Biarkan sehingga doh naik 2 kali ganda dan tutup dgn kain basah/kering....
    4. Kemudian bila doh sudah kembang tumbuk2kan dan uli lg....ulangi step 3 td..dan uli lg...
    5. Setelah itu canaikan doh dan masukkan ke dlm loyang yg sudah di sapu minyak ( spy x melekat )

    Utk Inti supreme..spt dlm pic ats...tp rasanye ada sikit bahan yg kurenggg kan..??.ahh itu ttp mata je lah asal rasa dh dekat2 OK lah tu...

    • Sos Prego
    • Sosej - di potong2
    • Crab stick - di potong2
    • Nenas - di potong dadu
    • Cili Bangla - di potong dadu
    • Tomato - di potong2
    • Cheese / Mayonis
    • ...ni dia sebelum di bakar
      Klu nk bakar terpulang pd saiz oven masing2 yee..
      @@ Bakar  selama 20minit dlm antara suhu 170~180..
      Ni dia siap sudah ..panas2 lg kuar dr oven...
      Taraaaaa..ni dia bleh dpt 2 loyang , ..klu beli dh confirm RM50 terbang ye x..??
      bikin sendiri x smpai RM15 tw...jimat2
      Ada yg terliur.????.nah ambik sepotong..hehehe!!!

    3 comments:

    Ada said...

    akak, bread improve tu apa?cmne rupanya?

    Ina said...

    Slm Ada...
    Bread Improver tu sbagai bahan penaik je dan jgk mengebu kan roti..upanye spt tepung..warna putih...masa bancuhan roti..sukatanye sikit aje tw...
    Klu nk tw cmna klik ni http://www.myresipi.com/top/glossary/26
    Tp akk guna brand Nur..klu nk beli,cari byk dijual kat Pasaraya..cari kat bah.buat kuih..pasti ada..

    Ina said...

    Slm kembali Ada...
    OK akk dh letak pic Bread Improver ni..
    Tapi bg akk lah x boh pn x per sbb fungsi yis pn dh ckup...
    cuma almaklum lah bhn dh ada kat dapur..so akk add aje...
    tp apapn hasil nye pn ttp sama..

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...