Thursday, March 17, 2011

Kuih Ketayap


Selamat Pagi.....
Apa agaknye nak masak yee....?? hari2 dok memasak je..lama2 buntu gak menu nk di masak.....jap lg kang klu dh malas nk pikir mau aku masak kat kedai aje ni....huhuhu!!

Ok lah kali ni nak N3 pasai kuih ketayap a.k.a kuih gulung.....nk buatnye simple aje rupanye...tp dlm simple2 tu masa nk mgulung x brp nak comei lah...hihihi!!  hmmm asal jd kuih udah lahhhh yee.....!!

Bahan inti :
  • 1/2 bj kelapa parut
  • 1/2 cwn gulu merah - larutkan dulu dgn air panas
  • 1/2 cwn gula
  • 2 helai daun pandan
Caranye :
  1. Masukkan air gula merah + gula + daun pandan..kacau hingga gula larut
  2. Masukkan kelapa parut..kacau sehingga agak kering dan sebati dgn gula td...Siap!!
Bahan Kulit ketayap ( mcm wat lempeng je..!! )
  • 1 cwn tepung gandum
  • 1 cwn air
  • 1 sk pewarna hijau
  • 1 sk perisa pandan
  • 1 sk garam
  • 2 sb gula
P/s : klu nak cmpur 1 sb santan pn bleh jgk...rasa lemak sikit kulit ketayap ni...tp tuan umah kehabisan stok santan..so buat aje apa yg ada....sama je rasanye....hihihi!!


Caranye :
  1. Blander aje semua bahan di atas.....
  2. Lepas tu sesenduk letak di ats kuali leper..bentukkan bulat..tunggu smpai masak balik2 kan
  3. Dah masak angkat..isikan inti kelapa dan gulung..Siap..!! simple kan..????

Jamu selera di waktu2 bekpes n ptg2...mmg sedap.!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...