Friday, March 18, 2011

Kuih Bom

Assalam....
Dah hr jumaat yee....x lama lg ank2 nk sekolah balik...so start lah balik keja2 ku dgn rutin yg penuh....

Hari ni nk N3 pasai Kuih bom yg di buat semalam...napa erkk kuih ni di panggil kuih bom...???
masa mengoreng kuih ni penat dh pikir...pndai sgguh org dlu2 dok meletak nama2 kuih...tp apapn mmg sedap smpai ke ank cucu cicit...mmg jd peberet.....x per lah asal bernama kuih ni sudahlah..bukan buruk pn namanye pn....

Kuih Bom ni sbenarnye dh 2 x buat...tp kali ni baru nk N3....resepi dr dok skodeng2 kat My Resepi..
Moh le kita buat....tp tuan umah follow aje sukatan dr My resepi ni...

Bahan-bahan ( 10-11 biji )

  • 50-60gm bijan
  • Minyak utk mengoreng
Bahan-bahan doh:
  • 200-240gm tepung pulut
  • 1 sudu makan tepung gandum
  • 1 sudu teh air kapur
  • 190-200ml air
  • Sedikit garam

Bahan-bahan inti kelapa:
  • 60g gula melaka/gula merah
  • 20g gula pasir
  • 50ml air
  • 1/2 biji kelapa parut

Cara-cara

  1. Jerang gula melaka/merah, gula pasir dan air hingga larut
  2. Tapiskan ke dalam kuali kemudian masukkan kelapa parut
  3. Kacau atas api sederhana hingga inti agak kering
  4. Dalam mangkuk besar, gaul tepung pulut, tepung gandum dan garam
  5. Masukkan air kapur dan sedikit demi sedikit air uli menjadi doh
  6. Ambik sedikit doh, bentukkan bebola dan leperkan sedikit
  7. Bubuh inti ditengahnya dan tangkupkan semula
  8. Golek bebola dengan bijan supaya elok melekat
  9. Masukkan minyak yg banyak dalam kuali dan gorengkanlah kuih bom hingga kekuningan



Petua utk kuih bom tak meletup dan tak merekah:

1. Minyak mesti banyak biar kuih bom terendam.
2. Minyak jgn terlalu panas.
3. Jgn menggoreng terlalu lama.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...