Friday, March 25, 2011

Kek Alunan Kasih Buat Bzday Boy


Ciannye kek Amir kosong aje x de topping...tp x per lah asal cedapp kan..hahaha!!!

Slm pagi Jumaat....
Hari ni 25/3 adalah hr lahir buat my bboy Amir Afiq.....3 thn sudah dia...rasanye cpt betul masa berlalu.....besar dh ank mama...tinggal sthn lg dia ddk temankan mama kat umah....thn 2013 dh nk masuk tadika....

Meh layan gambar Amir Afiq.....
Masa 1 bln...

masa 5 bln

masa 10 bln  rasanye...!!

Setahun daaa..

2 thn ...

pic smlm..dn hr ni dh 3 thn...

Slmt hari Lahir...lalalala..!!!
Ok lah meh lah kita layan  kek Alunan Kasih buat bzday boy ku hr ni....


Resepi kek ni hasil dr skodeng2 umah K.Yatie Sinar Kehidupan...tema kasih Kak Yatie..x sgka menjadi hasilnye...
Sapa2 nk tgk detail cm mana K.Yatie buat sila klik aje ni Kek Alunan Kasih 
Saya C/P resepi nye K.Yatie yeee...!!


BAHANNYA
  • 250 gm butter
  • 2 cwn gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je)
  • 5 Biji Telur
  • 1 sudu kecil ovalette-saya tambah
  • 2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
  • 2 sudu kecil baking powder
  • ½ cwn susu cair**
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • *Sebuk koko (secukupnya)
  • *Pewarna ( ikut citarasa masing2..)
  • sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.
Cara2:
  1. Pukul butter dan gula smpai kembang...masukkan sekali ovalette...pkl lagi.
  2. Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
  3. Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
  4. Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau…
  5. Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan
  6. ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
  7. Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..
  8. Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…
  9. Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…
Pengalaman sendiri :
Utk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sbb bila kita melapis & meratakan adunan tersebut
serbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yg nak kita lapiskan itu agak nipis/sikit
bila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akak tertarik sama - nanti corak tak akan jadi cantik.

Kek Alunan Kasih buat Amir Afiq ibarat kasih syg mama x kan putus spt alunan ombak yg sepjg hari beralun2 di lautan...

2 comments:

K.Nor said...

happy birthday amir... semoga membesar dgn sihat dan menjadi anak soleh.. berjaya dlm hidup di dunia dan di akhirat ya.. :)

ina, nampak cam kek tu overbake jer.. hangus kat atas tu kan.. rasanya cam ina kena kurangkan sket suhu baru tak membumbung dan crack.. :)

Ina said...

Tema kasih k.Nor wish bzday amir..harap2 gitu lah..

Tema kasih K.nor..ats nasihat ni...sy pn pelik gak ngapa dia crck cmtu..setiap kali buat selalu crack tp x tw apa puncanye..sbb sblum2 ni buat selalu ada toping...kli ni malas plk nk bertoping2..tp bagus gak ada yg elert bleh berkongsi pndapat...Tema kasih byk2 K.Nor..sy akn buat improvement utk akn dtg..syg K.Nor..muahh!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...