Wednesday, March 09, 2011

Kuih Talam Coklat Berjagung

Salam lagiii....
Hehehehe..jgn jemu singgah di sini yee....hr ni je dh 3 menu di update....
Sotong masak kicap , Paprik ayam dan dessert hari ni kuih talam coklat berjagung.....
Cukup syarat juadah utk hidangan buat keluarga tersayang.....

sekali pandang  kuih talam  ni dh cam kek coklat chesse  je...hihihi!!

Idea ni terilham...wah2x ayatt mcm pro2 lak....piii raaaahh..hehehe!!
x der lah memikirkan jagung rebus ada balance kat dlm petiais tu x tw nk wat apa..nk buang kang syg plk...
tu yg terpikir baik buat sesuatu..ada faedah nye gak...

Meh tgk cmna nk wat kuih talam idea sepantas kilat ku ni...!

Bahan-Bahan
Lapisan bawah - [ Jagung ]
1 bj Jagung rebus - di parut  isinya
1 cawan tepung gandum
2 s/b tepung beras
 2 s/b tepung kastad
 1/2 cawan gula
1/3 cwn air
1 cawan susu segar HL+ sikit garam
sedikit perwarna  kuning

Cara
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang 8 inci bulat atau 4 segi..
2. Masukkan semua bahan dan blander aje.
3. Kemudian tuangkan  ke dlm loyang
4. Masakan adunan sebentar sehingga nampak naik wap selama 15 minit..

Lapisan Atas - [ Coklat ]
2 sb  tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
4 sb gula
1/2  cawan susur segar HL
1/3 air
3 sb serbuk coklat

Cara.
1. Blander semua bahan dan tapiskan.
2. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan coklat atas permukaan jagung tadi.
3. Kukus lagi selama 25 minit.
4. Sejukkan betul2 sebelum potong dan hidangkan

Nak rasa..nah ambil 1 ..hehehe!!!

1 comment:

Nieza said...

Assalam Ina, sedapnya nengok kuih talam ni...coklat campur jagung sure sedap ni...nk cubalah nanti:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...