Wednesday, January 26, 2011

Mee Bandung Mak Chef Wan


Salam...
Ptg ni terasa redup aje....alhamdullilah kurnia Yg Maha Esa..bersyukur aje...Amin..!!
Nasib baik cuaca Ok hari ni..sempat gak lah td pegi mencuci keta yg dh lama x di cuci....pas tu singgah kedai jap..capai2 lah apa yg patut...sbb sebelum pegi tu dh singgah kat umah K.Ita ni...tgk mee Bandung Mak Chef Wan nmpk mengancam jeeee...
Kata K.Ita mee bandung ni mmg kegemeran kluarga chef Wan...resepi ni jgklah menjadi menu kat Restoren milik Ibunda beliau di Alor Star....
Hmmm...pasti sedap kan..?? tp nk ke Alor Star mak oii jauh bbenor...klu tersinggah mgkin jgk lah merasa mee bandung nyaaa....
Klu cmtu bikin sendiri ajelah nmpk nye....cuma rasa airtgn tu mugkin kurengg sikit laa yaaa....al maklum tuan rumah ni baru blajor....hehehe!!

Sebelum tu saya mintak izin CP dr umah K.Ita yee... :-
Mee Bandung Mak Chef Wan : sumber dari Masam Manis Azlita Aziz

MI BANDUNG MAK CHEF WAN
Original By: Chef Wan

Bahan-bahan

Minyak untuk menggoreng
1 keping Tauhu keras (tau kwa)
2 biji telur
3 ulas bawang merah - dicincang halus
3 ulas bawang putih - dicincang halus
2 cm halia - dicincang halus
2 sudu besar cili kisar
500 ml air rebusan ayam - aku guna kiub ayam
200 gm udang - buang kepala dan ekor
200 gm sotong - dipotong kecil
1/2 cwn sos tomato
1 sudu besar Pes Cili Thai - sorry k.Ita sy derhaka sikit ..sy guna Pes Tom Yam je
100 gm kobis - disiat
3 pokok sawi hijau - dipotong sepanjang 3 cm - guna sawi bok choi
6 biji bebola ikan
segengam taugeh - x guna pn
200 gm mi kuning - dicelur
garam dan gula secukup rasa

Hiasan
Bawang goreng
Cili merah
Cili hijau
Daun bawang
Daun sup

Caranya :

Panaskan minyak masak secukupnyer utk mengoreng tohor atau terendam di dlm kuali yg dalam. Masukkan kepingan tauhu keras dan goreng sehingga perang keemasan. Angkat dan tuskan diatas tuala kertas. potong tauhu yg disejukkan menjadi kiub2 kecil.

Keluarkan minyak berlebihan drpd kuali, dan tinggalkan kira2 4 sudu besar. Goreng telur mata lembu. Angkat dan ketepikan.

Pastikan ada kira 4 sudu besar minyak masak dlm kuali. panaskan minyak masak sekali lagi da tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga harum. Tambahkan cili kisar dan tumis selama 1 minit.

Masukkan air rebusan ayam, makanan laut, sos tomato dan pes cili Thai. Kacau rata, kemudian masukkan kubis, sawi hijau, bebola ikan, taugeh, mi dan tauhu yg digoreng. kacau sehingga sebati dan perasakan secukupnyer dgn garam dan gula.

Apabila makanan laut masak matikan api. Alihkan ke mangkuk hidang individu dan hias dgn telur goreng. Taburkan bawang goreng, cili merah, cili hijau daun bawang dan daun sup. Hidangkan segera.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...