Minggu ni tgk kat blog.. ramai plk blogger yg buat kuih bakar antaranye Maz Duniaku n K.Azlita Masam Manis....hmmm mmg tergoda rasanye nak mmbuatnye...lgpn cara nk buat pn simple sgt.....teringgin gak mencuba nye.....
Resepi ni mula2 yg ku nmpk dari dapur Maz Duniaku.....mmg cantik je kuih bakarnye..katanye resepi ni asal dari Cikgu Zana....
So jom lah kita membakar kuih tradisi nenek/moyang kita ni...mmg best arrr....nk buat pn kejap aje....tu yg suka sggt mencuba tu...Inyakallah menjadi..!!
Tapi kali ni mintak maaf lah yee...derhaka sikit sbb malas nk ambik daun pandan kat dpn umah tu..aku guna sirap aje...tp insyakallah akn ku tebus blk dosa kuih bakar ni 1 hr nnt ..nk wat yg ori jgk nnt... Ampun yee...hehehe!!!
Sumber asal dari Cikgu Zana..mintak izin CP yee :-
Kuih Bakar Pandan
Sumber : Inspirasiku
Cara-cara
1. Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan
2. Blender hingga sebati
3. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya.
4. Taburkan bijan (jika suka)
5. Bakar 40 - 55 minit pada suhu 180c/ hingga masak / berkerak
Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 skair pandan - sirap
1 cawan santan
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 sk
1 cawan santan
1 cawan susu cair (sejat) susu segar low fat
3 biji telur
Sedikit pewarna hijau
Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka
boleh tambahkan esen vanila jika suka...
3 biji telur
Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka
boleh tambahkan esen vanila jika suka...
Cara-cara
1. Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan
2. Blender hingga sebati
3. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya.
4. Taburkan bijan (jika suka)
5. Bakar 40 - 55 minit pada suhu 180c/ hingga masak / berkerak
Alhamdullilah..kuih ni mmg sedap ...n lembut sggt...puas hati mmbuatnye..
Rugi x cuba tw...????
No comments:
Post a Comment