Salam...
Semalam sempat gak mengulai Kari Udang ni....
Selalu sggt buat kari ayam @ daging..kali ni tukar kpd kari udang lak....
sedap jgk...
Ni dia menu berbuka smlm selain tempe n tauhu grg kering...ada berkuah n lauk kari udang ni...OKlah tu secocok gak...hehehe!!
Alaaaa...asal kenyang perut sudahhh...ye x..??
Bahan :
- 10 ekor udang segar
- 2 bj kentang - di belah 6
- 1 serai - dititik je
- 2 sb serbuk kari
- 1 sb serbuk kunyit
- 1 sb serbuk jintan manis
- 1 sb serbuk jintan putih
- 1 kayu manis
- 2 ktum bunga lwg
- 5 bj bga cengkih
- 2 bj buah keras - di tumbuk2 aje
- 2 bj bwg merah *
- 2 ulas bwg putih *
- 1 inc halia *
- 6 bj cili kering *
- 1/2 ktk santan
- 1/2 cwn jus asam jawa
- Panaskan kuali ,cmpak kayu manis,bunga lwg n bga cengkih
- Masukkan bahan blander * sehingga naik bau..
- Kemudian serbuk kari,kunyit,j.manis n putih di bancuh dgn sedikit air...n masukkan kedlm kuali kacau sebati dgn tumisan sehingga garing..
- Masukan buah keras yg di tumbuk hancur...
- Masukan jus asam jawa n santan ..berserta air..tkacau sehingga mendidih...
- Masukkan kentang dan tunggu sehingga empuk..
- Baru di masukkan udang segar dan garam n gula secukup rasa..
Sedap kan kari udang ni....sedap di mkn dgn nasi dannnnn......
Bersama roti jala...Nyam3x..!!
No comments:
Post a Comment