Tuesday, January 25, 2011

Kari Udang


Salam...
Semalam sempat gak mengulai Kari Udang ni....
Selalu sggt buat kari ayam @ daging..kali  ni tukar kpd kari udang lak....
sedap jgk...
Ni dia menu berbuka smlm selain tempe n tauhu grg kering...ada berkuah n lauk kari udang ni...OKlah tu secocok gak...hehehe!!
Alaaaa...asal kenyang perut sudahhh...ye x..??

Bahan :
  • 10 ekor udang segar
  • 2 bj kentang - di belah 6
  • 1 serai - dititik  je
  • 2 sb serbuk kari
  • 1 sb serbuk kunyit
  • 1 sb serbuk jintan manis
  • 1 sb serbuk jintan putih
  • 1 kayu manis
  • 2 ktum bunga lwg
  • 5 bj bga cengkih
  • 2 bj buah keras - di tumbuk2 aje
  • 2 bj bwg merah *
  • 2 ulas bwg putih *
  • 1 inc halia *
  • 6 bj cili kering *
  • 1/2 ktk santan
  • 1/2 cwn jus asam jawa
  •  
Caranye :
  1. Panaskan kuali ,cmpak kayu manis,bunga lwg n bga cengkih
  2. Masukkan bahan blander * sehingga naik bau..
  3. Kemudian serbuk kari,kunyit,j.manis n putih di bancuh dgn sedikit air...n masukkan kedlm kuali kacau sebati dgn tumisan sehingga garing..
  4. Masukan buah keras yg di tumbuk hancur...
  5. Masukan jus asam jawa n santan ..berserta air..tkacau sehingga mendidih...
  6. Masukkan kentang dan tunggu sehingga empuk..
  7. Baru di masukkan udang segar dan garam n gula secukup rasa..
  8.  Sedap kan kari udang ni....sedap di mkn dgn nasi dannnnn......
    Bersama roti jala...Nyam3x..!!



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...