Friday, January 07, 2011

Bihun Sup Johor

Hari ni saja je buat Bihun Sup Johor....
Resepi dari blog Teratak Chetam...tp dlm blog nye dia buat soto Johor..
sbb malas nk merebus nasi impit..aku guna bihun aje...cuma kuah nye mmg follow resepi asal, tp ada sikit di olah2 utk menyedapkan lg..tp itu ikut tekak aku lahhh...Ikutkan dlm blog Teratak Chetam ni katanye resepi ni dari Pn Puti Mazura yg sememanghnye org Johor...tp klu di kaji2 balik cara buat kuah ni sama dgn cara Ibu Mertua ku yg berasal dari Batu Pahat...
di sbbkan tuan pya resepi sup asal  org Johor...so aku gelarkan menu hari ni Bihun Sup Johor...apamcm OK x..??hehehe!!!
Harap2 org Johor x marah ye..jika resepi ni ada derhaka sikit..

Yg best nye ada xtra addtional yg memandai ku letak iaitu mknan peberet org Jawa....apa lg tempe laaa..hahaha!!


Sumber Resepi dari : Ceruk Rantau Paku Pakis...asal dari Pn Puti Mazura
Saya mintak izin  CP utk refer akn dtg yee....!!

Bahan2 utk buat Sup

1. 4 ketul ayam,
2. 3 ulas bawang merah kecil, dikisar
3. 3 ulas bawang putih, ditumbuk
4. 2 inci halia muda, ditumbuk
5. 1 inci lengkuas, ditumbuk
6. 1 inci kunyit hidup , di tumbuk
7. 1 batang serai, d titik
8. 1 peket rempah sup Adabi,
9 . 1 kiub ayam
10. 20 biji lada hitam, di tumbuk
11. 2 biji buah keras, kalau suka
12. Air
13. 3 sudu makan minyak masak
14. Gula dan garam


Cara
1. Pijarkan minyak ..
2. Tumiskan bahan yang ditumbuk/dikisar sehingga terbit bau
3.Masukkan ayam seketika dan kacau
4. Masukkan air ,rempah sup Adabi n kiub ayam..tunggu smpai ayam empuk/masak
5. Didihkan dan sesuaikan gula dan garamnya

Bihun Sup Johor...
Bahan utk Bihun Sup Johor
  1. Bihun - di celur smpai kembang
  2. Tempe goreng
  3. Taugey
  4. Sawi - di celur
  5. Fish cake
  6. Bwg goreng
  7. daun sup - di hiris
  8. Tauhu Kembung
  9. Kuah kicap pedas ( cili api,bwg putih n kicap di blander )
Kemudian hidangkan seperti pic di atas....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...