Thursday, January 06, 2011

Kuih Talam Gula Merah

Semalam en.hbby ada berpesan teringgin nk mkn kuih talam...dh lama kot x makan lah ni....
Aku lak inilah 1st time buat..,entah apa rasanye..sbb pose kan...tp my gurlz kata sedap mama...hmmmmm..
x per nnt mama test masa buka pose nnt..harap2 berpuas hati...
Dari segi rupa kuih tu klu di beri markah mmg x smpai  100% mungkin 60 % aje kot...hehehe apa2 pn ank2 tak pernah tipu kan..??? hehehe...sodap agak nye tu !!!

Resepi ni aku dpt dari  KuihTalam Gula Merah Kak Yatie....TQ Kak yee....
Saya CP utk blog saya yee....percubaan pertama menjadi..aku suka2.. w/p x gebomm mcm K.Yatie pya yg kemas ajee...



Bahan utk lapisan bawah
* 200gm gula merah
* 2 sudu gula pasir
* 2 1/2 cwn air biasa
* 1 cwn tepung gandum
* 1 sudu besar tepung ubi
* 1 sudu besar air kapur

Cara-cara
1. Masak gula merah dan gula pasir bersama2 dngn air. Sejukkan.
2. Sementara itu panaskan pengukus dan balut dngn kain penutupnya.
3. Satukan semua bahan, kacau sehingga semuanya larut dan tapiskan. Masak sebentar di atas api sederhana dan sentiasa kacau.
4. Tuangkan dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak.
5. Kukus selama 20 minit. Setelah masak,cakar2 sedikit di atas permukaannya dan tuang adunan lapisan atas.

Lapisan Atas
* 3 cwn santan pekat
* 1 cwn tepung beras
* Sedikt garam

Cara-cara
1. Satukan semua bahan, kacau sehingga sebati dan tapiskan.
2. Kacau atas api sederhana sehingga adunan hampir pekat.
3. Tuang atas adunan bawah dan kukus sehingga masak (selama 20 minit)
4. Sejukkan dahulu sebelum di potong.
Ni 3 potongan utk my gurlz mkn td...dia kata sedap sggt lah mama...
Mama dh x sabor nak rasa nnt ni....ko tggulah si Talam akn aku ngappp nnt....!!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...