Kuih Buah Melaka Pandan
Lama dah rasanye x makan kuih buah Melaka ni....rasa rindu lak.....
Klu beli ni ,dlm sepeket tu adalah 6 bj ...tu pn kecik2..x puas rasanye....
Ni klu buat sendiri..seketul besar2 bleh buat...puas hati sggt bila mkn....
En hbby n Amirah mmg suka sggt kuih ni...mmg peberet diaorg....tp buat ckit aje..cukup ke....??
Tadi maknye pn dh melantak dkt 5 ketul...cukup ke nk smpai ke petang ni...
klu x cukup jap lg kena buat lg nmpk nye lah.....!!
Nk buat simple aje ..Resepi asal dari Dapur Kak Asma ,
Mintak izin CP kak Asma yee...:
Bahan2:
- 500gm tepung pulut
- secubit garam
- air untuk menguli tepung
- pewarna atau daun pandan dikisar dan ditapis airnya
- gula melaka dihiris halus sebagai inti
- kelapa parut untuk membalut kuih
- Masukkan tepung,garam dan air daun pandan kedalam mangkuk besar.
- Uli hingga tidak lekat dijari.kalau air kurang tambahkan sedikit air.
- Bulatkan adunan tadi dan tekan sedikit untuk mengisi gula melaka.balutkan kembali dan buat seperti bola.
- Panaskan air dalam periuk,bila telah mendidih masukkan adunan kedalam periuk.Tunggu hingga bebola timbul dipermukaan air.bolehlah ditapis dan toskan.Buat sehingga habis.
- kemudian salutkan dengan kelapa parut yang telah digaulkan dengan sedikit garam.
- siap untuk dimakan.
Yg ni jgn terperanjat plk....ni edisi pulut hitam..nk perabihkan stock tepung pulut hitam yg ada..
Kuih Buah Melaka Pulut Hitam
Bahan2:
- 100gm tepung pulut hitam
- 400gm tepung pulut
- secubit garam
- 4 sb santan pekat
- air untuk menguli tepung
- gula melaka dihiris halus sebagai inti
- kelapa parut untuk membalut kuih
- Masukkan tepung,garam , santan dan air kedalam mangkuk besar.
- Uli hingga tidak lekat dijari.kalau air kurang tambahkan sedikit air.
- Bulatkan adunan tadi dan tekan sedikit untuk mengisi gula melaka.balutkan kembali dan buat seperti bola.
- Panaskan air dalam periuk,bila telah mendidih masukkan adunan kedalam periuk.Tunggu hingga bebola timbul dipermukaan air.bolehlah ditapis dan toskan.Buat sehingga habis.
- kemudian salutkan dengan kelapa parut yang telah digaulkan dengan sedikit garam.
- siap untuk dimakan.
Utk hidangan petang ni...slmt mencuba..!!
No comments:
Post a Comment