Thursday, January 27, 2011

Kerabu Kedodong


Salam ....
Hari ni tuan umah mkn simple2 aje....malas plk nk buat mcm2...apa yg ada aje...
Kelmarin ada beli kendodong muda..igat nk mkn rojak sbb kelmarin buat rojak buah ,mkn mcm x ckup je..rasa x puas plk....
Bila dh beli ..apek jual buah tu bagi byk plk....so masih berbaki lg....pening gak hr ni memikirkan cmna nk mengabiskan kedodong ni yg makin lama mkin layu kekuningan....nk buang kang syg plk....
Ingat nk blander aje buat air kedodong utk En.Hbby..sbb buah kedodong muda klu di minum airnya mmg elok utk org yg ada darah tinggi...
Hai ..en hbby yg penakut mkn ubat pn terus pintas bagi idea..."x mau lah..apa kata mama buat kerabu aje...pn sedap kan..?" Amboi itu adalah alasan org x mau mkn ubat namanya...tp ok gak kan buat kerabu...mkn dgn nasi pn sodap tu...serupa gak cm kerabu mangga...ada msm2 manis...ye x..??

Bahan :
  • 6 bj kedodong muda - di hiris2
  • 3/4 bj sengkuang - di hiris - ( Terpulang klu ada )
  • 3/4 bj nenas - di hiris
  • 1/2 bj tomato - di potong dadu
  • 2 bj bwg merah - di hiris
  • 2 bj cili api - di hiris
  • segengam udang kering - di tumbuk halus
  • 3 sb gula
  • 1 sb garam
  • 1 bj jus limau kasturi
Caranya :

  1. Sedia kan bekas ..masukkan garam , gula,cili api n udang kering kacau sebati ( petua mak mertua..klu x mau kerabu berair bahan perisan di kacau dahulu )
  2. Masukkan kedodong.sengkuang , tomato ,nenas n air limau kasturi ...kacau sebati...dh siap...simpan dlm petiais pas tu mkn sejuk2 lg sedap...

Hmmm sungguh meyelerakan...!!!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...