Wednesday, April 06, 2011

Seafood Pizza


Sebelum di bakar
Salam kembali...
Entah dh pening nk masak apa utk hidangan ptg ni....
Nak mkn nasi dh malas....hmmmm..dok geledah2 frezer ada udang dan sotong...kebetulan semlm ada beli nenas...tingggg..terus dpt idea..apa kata hr ni wat pizza lg.....
Jangan ada yg jemu yee....tp kali ni kita modifi sikit inti pizza ni...wat perisa seafood plk...msti sedap kannn..???.hahaha!!

Utk buat doh pizza ni ..bleh lah klik sini Doh

Utk inti pizza plk...camni
Bahan2 :
5 ekor udang segar - dibuang kulit
2 ekor sotong - dipotong
4 sb sos spegeti
1 bj bwg merah - d hiris
1 uls bwg putih - di hiris
1 inc halia - di hiris
2 bj cili api - di hiris ( terpulang )
2 sk srbuk tumix
1 sk lada hitam
garam seckup rasa

Cara nye :
  1. Tumis bwg merah ,putih ,halia n cili api...sehingga naik bau...
  2. Masukkan sotong n udang...
  3. Masukkan sos spegeti..serta serbuk tumix,lada hitam n garam....
  4. Setelah masak ketepikan..
Menghidangkan pizza..
  1. Setelah doh siap ..uli berbentuk bulat...dan masukan di ats loyang ( sbelum tu sapu sedikit majerin di permukaan loyang spy x melekat nnt )
  2. Letak inti seafood yg siap masak td di ats permukaan doh pizza..
  3. Taburkan nenas dadu,cili bangla dadu dan tomato di potong2....( kan ctik mcm2 kaler )
  4. Akhir, letak cheese ats pizza tersebut....
  5. Bakar selama 20 minit dlm suhu 160~180'c
Hasil selepas di bakar

Sepotong ni khas buat anda semua...hahaha!!

2 comments:

Unknown said...

sedapnya pizza....lapar lak nengok pizza ni..hehe

Fauziah Samad said...

salam Ina. please pick up your award from my blog. thnx

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...