Monday, April 11, 2011

Sambal Kering Kentang

 Salam Isnin...
Setelah beberapa hari ni x masak ..hari ni tuan umah dgn rajin nye mmbuat sambal kentang kering..yg biasa kita lihat sebahagian dr menu2 org Jawa...tp tuan umah yg x jawa ni pn suka bebenor mkn sambal kering cm ni...mmg peberet sesangat lah..pantang jmpa mesti nk beli....

Kali ni nk test buat lak...mudah aje upanye...cuma nk rajin laa....!!

Bahan :
  • 5 bj kentang - di parut nipis spt nk wat kerepek
  • Kacang tanah - di goreng
  • 1 keping Tempe - di potong kecik2 dan goreng
  • segengam ikan bilis - di goreng
  • 6 tangkai  cili kering *
  • 1 bj bwg merah *
  • 2 uls bwg putih *
  • 1 inc halia *
  • 1 inc belacan
  • 2 sb jus asam jawa
  • Garam n gula
* - di blander


Caranye :
  1. Tumis bahan * sehingga garing..di samping tu masukkan belacan n jus asam jawa
  2. Letak garam n gula secukup rasa..
  3. Masukan kentang,kacang tanah,tempe n ikan bilis yg siap di goreng garing ..gaul sebati..



Sambal cm ni boleh di simpan berminggu2 tapi sempat ke sampai 1 minggu ni...jap lg ngugap2x dgn en hbby..leh licin ni...!!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...