Friday, April 01, 2011

Agar-Agar a.k.a Puding Kacang Merah


 Salam hari jumaat....
Yehhhhhaaa...esok coteyyyy...
Apa nk hppy sgt pn Ina oii...awk hr2 coti....hehehe saje je nk sejukkan hati2 korg2 yg bkerja....yerlah penat keja 5 hr...so esok sab2 n ahd msti lah nk rehat ye x...??

Ckp pasai sejuk....hari ni puding kacang merah aje dpt di sajikan sbagai menyejuk tekak....
Memandangkan smlm  ada buat bubur kacang merah...ada baki lagi dlm frezer tu...  nk di buang x baek mmbazir...aku ni kemut sikit owng nye...menda yg masih elok x baiklah di buang...rezeki tu...cuma nk lg berbaloi2 di olah2 aje..bknnye x bleh...bleh aje klu kita ni kreatiff...

Cara nk buat Agar2/puding ni simple aje  :

Bahan2

  • Sepeket agar2 kering
  • 1/2 cwn gula - terpulang klu nk manis tmbah lg..
  • Air
  • Bubur kacang merah - klu nk tw cmna nk buat bubur ..sila klik

 Caranye :
  1. Jerang air dan masakkan agar2 sehingga cair
  2. Masukkan gula...
  3. Masukkan bubur kacang merah ( klu rajin tapis kan kuah bubur tu...dan blander kacang merah  biar hancur...klu x mau pn x per ,terpulang) 
  4. Tuang agar2 ke dlm bekas..sejukkan ...kemudian masuk ke dlm petiais...
Klu agar2 cmni bleh di simpan seminggu dlm petiais..tp sempat ke seminggu..?? hehehe!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...