Sunday, April 03, 2011

Pulut Dgn Serawa Durian


 Salam kembali...
2 hr ni tuan umah blk ke umah mertua di Manjung ,Perak....
Spanjang perjalanan  OTW asyik2 doyan..doyan..doyan...!!
Dah musim lah gamak nye....dr mane musim nye teman edak tw le yee...hrp maap..!!,
OK lah...klu dh musim doyan tgh berluasa ni...kita mkn menu berasakan doyan lah...
Tapi nk inform awai2 erkk...serawa doyan ni bkn tuan umah yg buat tp C/P dr mertua ku....almaklumlah  baru nk blajar....hahahha...!!
Sorry lah aku ni klu mkn doyan ni suka mkn gitu2 aje...tp klu dh di masak2 manis cm ni kurenggg sikit...lain plk En somi....mmg peberet dia....siap bwk tapau blk sini lg....aduyaiiiii..!!
Bahan2 :

2 cawan pulut
1 cawan santan cair
secubit garam
10 ulas isi durian
3 sb gula merah
2 sudu gula putih
1 cawan santan pekat
2 helai daun pandan
Caranye :


  • Rendam pulut sekurang2nye 4 ke 5 jam.Kukus mcm biasa.. Bubuh santan dgn garam secukup rasa.
  • Untuk serawa..senang  bebenor upanyee... rebus durian tu dgn 2 cawan air...rebus sampai kembang,pastu masukkan santan pekat,daun pandan, gula merah & gula putih.kacau sehingga sebati dan pekat.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...