Tuesday, April 12, 2011

Karipap Kentang Lada Hitam


 As salam...
Sejak 2 menjak sihat sikit badan ni ( alhamdullilah syukur )....ada je nk di buat kat dapur ...
Sepetang kali ni  utk hidangan mkn petang ..taraaaaa...tu dia karipap kentang lada hitam lgiii...jgn jeles..sedap tww...hehehe!!

Resepi inti kentang lada hitam ni mintak  dr mak mertua ..hmmm mudah aje rupanya...
OK lah jom kita tgk cmna nk buat..


Inti kentang lada hitam

Bahan2 :
  • 5 biji kentang - di potong dadu dan rebus sehingga empuk ( dlm 20 minit )
  • 200gm daging cincang
  • 1 gengam lada hitam - di tumbuk
  • 2 bj bwg merah - di hiris
  • 2 bj bwg putih - di hiris
  • 1 inc  halia - di hiris
  • 2 bj cili api - di hiris ( terpulang )
  • 2 bj tomato bby - ( terpulang )
  • 2 tangkai daun sup - di hiris
  • 1 sb serbuk tumix
  • garam
Caranye :
  1. Goreng seketika daging sehingga masak..kacau2 biar dia bercerai2 dan ketepikan
  2. Tumis bwg merah,bwg putih,halia n cili api...sehingga garing...
  3. Kemudian masukkan juga lada hitam , daun sup dan tomato
  4. Masukan semula daging yg siap d goreng...kacau sebati bersama tumisan td
  5. Masukkan kentang yg siap di rebus ..gaul sebati
  6. Letak serbuk tumix dan garam secukup rasa....Siap!!

 Utk doh kulit karipap ni...bolehlah refer yg lepas punya ye..sama aje caranye x der yg beza pn  Karipap Kentang Daging

Setelah siap bolehlah di goreng karipap ni sehingga masak kekuningan spt dlm pic ni...
Nikmatilah hidangan petang ni dgn Karipap Kentang Lada Hitam serta secwn  kopi...fuhhhh mmg kawwww..hehehe!!!

Mmg sedap...nyam3x!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...