Monday, August 30, 2010

Soto Mak Minah

Soto Mak Minah...????? mesti korang tertanya2 kan mane lak nk cari Soto Mak Minah ni...
ade ke jual kat mane2..??.sorry soto ni mmg x der jual mane2..klu nk makan meh cuba buat je erkkkk.....
Ni adalah resepi dari Mak mertua ku namanye Aminah..so ,tu pasal aku bagi nama Soto Mak Minah...
aku mmg dh jatuh cinta kat soto nye ..klu balik Manjung mesti dia wat pya...boleh kata semua menantunye n ank2 nye suka makanlah sbb rasa nye mmg lain dari yg lain  dr soto2 kat kedai2 di luar sana....klu x percaya cuba buat ..kompirm korg akan kata mmg lain dr yg lain...I'm sure nyee...!!!!

Bahannye :
Nasi Impit

Bahan buat kuah :
Ayam - di potong kecil ( klu rajin..leh di rebus n  kemudian di siat2 isi nye kecil2..tp aku ni malas sikit
sekali lebur je cm buat sup ayam je..)
Serbuk kurma - ni dia rahsianye..( tp x per lah aku ni baik hati ..apasalahnye sedekah ilmu kat korg..besor pahala )
Jintan manis - di tumbuk ( aku ni malas ,guna serbuk aje pn boleh lah )
Jintan putih - ni pn sama aku guna serbuk aje
kayu manis
bunga cengkih
1 kuib ayam
bwg besar - di blander
bwg putih -        "
halia  -               "
lengkuas - seketul di ketuk2 je
serai - di ketuk2 je
Lada hitam - di tumbuk
Air -  utk sup
garam n gula



 Caranye :
1- Panaskan periuk..campak kayu manis,bunga cengkih..sampai nak bau..
2-tumiskan bwg merah,putih,halia yg di blander n masukkan sekali lengkuas & serai tumbuk sekali..sampai garing..
3-serbuk kurma,jintan manis n putih di bancuh dgn air dan kemudian masukan sekali ke dlm tumisan tersebut...tunggu sampai tumisan nmpk garing..
4-masukan ayam dan air  ( kuah )
5-masukan lada hitam dan kiub ayam serta garam n gula secukup rasa..
6-kacau shingga ayam empuk..dan sup mgelegak....klu dh kira siap lah tu..

Cara buat kuah cili :
Hanya blander..cili api ( ikut suka bilangannye ),bwg putih ( 3 ulas ),kicap,gula ( dlm 3 sudu )...

Accesery Soto :
Kacang tanah goreng
Bawang goreng
Taugeh
Daun Sup - d hiris
Su'un - di goreng
Pucuk - di goreng

Saturday, August 28, 2010

Bawal goreng masak 3 rasa

Dah hari2 dok makan ayam..my hbby lak req.nk makan ikan lak...
So smlm pagi2 dok mncari ikan bawal kat kedai...hmm x der lah mahal sgt pn, oklah..beli sekor jer..jadilah
utk kami skluarga makan utk berbuka pose ni.....
Ikan bawal ni klu sedap masak goreng2 je...utk mnaikkan selera aku wat lah masak 3 rasa..hmm sng semua adooo..masam,manis,pedas..OK kan...meh tgk resepi nye....!!

Bahan :
Ikan Bawal - d goreng

Utk kuahnye :
Bwg merah
Bwg putih
Halia
Lengkuas
Serai - d hiris
Cili Boh
Sos Cili
Sos tiram
Jus limau Kasturi
Daun limau purut - d hiris
Putik Jagung - d hiris
Lobak merah - di potong dadu
Cili merah/hijau - di belah 2
Garam n gula ..


Caranye :
1-tumis bahan spt bwg merah,putih,halia,serai,lengkuas n cili boh..sampai naik bau. n minyak...
2-masukan sos cili n tiram...
3-masukan jus limau n daun limau purut
4-last masukkan lobak , putik jagung cili merah/hijau ..jgn lama2 sggt nnt sayur ni layu x best nnt..!!
5-jgn lupa lak garam n gula secukup rasa...
6-Nnt nk bberbuka bolehlah di hidangkan di atas ikan bawal tadi....

                                           Yum2 ...ni klu order kat kedai mau RM20++ ..wat
                                           sendiri x smpai pn...jimat weiii..!!!

Friday, August 27, 2010

Paff kari ayam


Seumur hidup ku ini 1st time wat puff..tp bkn wat kulit puff dok tebar tepung betui2 pn..ni dok ambik resepi dari Blog Kak Nor (Secubit Garam ) tema kasih lah K.Nor ye...!!
Puff ni aku guna  Prata brand Kawan yg ada dok tercerok kat dlm fozen tu ..upanye ade guna jgk lps baca blog k.Nor tu...cuma kena wat inti nye je...alah inti nye, samalah cam kita inti karipap je....klu kkwn rajin leh lah dok buat plbagai inti cam sardin ke..sayur ke..ikut selera lahhhh.....
                                            cam sama je cam puff kat kedai kan...?? hehehehe..

Bahan2 :
 Prata kat pasaraya byk jual ( aku guna brand Kawan )
Kuning telur - utk disapu di atas puff ( bila d bakar nmpk bkilat sikit )

Inti :
Ayam kisar
Kentang - di potong dadu
serbuk kari
daun kari
daun sup
rempah - kayu manis,bunga cengkih
cili boh
asam jawa
garam
gula

Caranye :
Nak buat inti ni sama je cam nak buat masak kari cuma caranye di masak smpai kering...
masaklah kentang tu sampai empuk...slagi x empuk masukkan air sedikit demi sedikit sampai ia empuk...

Cara buat Puff :
Prata di bahagi 2..masukkan inti dan klim kan bah. tepi dgn mgunakan garfu..
kemudian sapukan kuning telur d atas puff tersebut n bakar dlm suhu 180' dlm 10 minit...klu x nmpk kkuningan tmbah masa lg....monitorlah jgn smpai hangus..

Thursday, August 26, 2010

sambal udang petai

Ni atas pemintaan my hbby..dia kata dh lama x mkn..so buatlah semalam..
sbb dh lama x mkn rasanye mmg mavles...klu pasai bau petai tu dh tolak ke tepi yg penting
dapat makan....mmmm...!!!

Bahan :
Udang
petai
bwg merah
bwg putih
halia
serai
cili kering blander
air asam jawa
garam
gula..

Caranye :
1-Panaskan minyak tumis bwg merah,bwg putih,halia ,serai dan cili blander shingga naik minyak..
2-masukan air asam jawa n garam n gula scukup rasa..
3-masukkan udang sbentar n petai...

Wednesday, August 25, 2010

Puding Jagung

Ni Puding jagung aku buat semalam..hmmm resepi ni aku dpt dari Majalah Rasa Ogos 2008..dh lama dh..
sbb dh x tw nk buat apa ,so bkk lah majalah lama2 yg dok tersadai kat almari buku tu...
sebenarnye asal resepi ni ialah puding nestum..kang klu wat puding nestum ade lak yg x mau mkn...lg2 my hbby..dia klu sbut nestum aje..comfirm nnt dia reject..so aku ubah kpd jagung tin..sedap gak....
yg penting kita ni klu dh masuk dapur kena kreatif...bak kata cheff2 tersohor kita tu Chef Wan...hehehe..!!

Bahan2:
1 pkt Agar-agar
1.2 liter air
1 tin susu cair
1 tin jagung manis
gula
1 bj telur
3 sudu tepung kastad
1 sudu teh esen vanilla

Caranye:
1-Masak agar2 bersama air shingga mdidih n hancur
2-masukkan susu cair
3-masukkan gula ikut kemanisan yg anda suka
4-masukkan jagung tin
5-telur di kacau dadar n letak esen vanilla sekali..kemudian masukan
6-bancuh tepung kastad dgn air dan masukan
7-tuang adunah dlm bekas yg anda suka..n bila sudah sejuk masukan dlm peti sejuk...

Tuesday, August 24, 2010

Sup Ikan merah



Dah lama teringgin nak buat sup Ikan merah ni...td dok cari2 kat kedai nasib baik ade..belilah 2 ketul aje..
Ikutkan ni kali pertama buat sup  ikan merah..sbb selalu sup ayam je...sbb ikan ni klu x kena cara takut hanyir..tp td sebelum nk masak sempat gak merendam dgn air asam jawa..bior hilang sikit hanyir nye...
Ni klu demam mmg menu yg sdap ni...alah klu nk makan kan x yah tggu demam bila2 leh buat asal ade kemahuan erkkk.....
Ok follow resepi erkkk...

Bahan:
Ikan Merah - di cuci bersih n d rendam bbrp jam dgn air asam jawa/air limau utk mhilangkan hanyir
Tauhu - di ptg dadu ( klu mau ..x mau x per )
carrot - di ptg                      "
tomato
daun sup
1 jag air

Tumisan sup :
bwg merah
bwg putih
halia
jintan manis - ditumbuk
lada hitam - ditumbuk
kayu manis
bunga cengkih
1 sd minyak
garam n gula

Caranye...
1-panaskan miyak dlm periuk
2-masukan bunga cengkih,kayu manis shingga naik bau
3-masukan bwg merah,putih ,halia,(lda hitam n jintan manis yg di tumbuk halus ) - klu nk mudah cr sup bunjut aje lg senang...
4-masukan air , jerang smpai sedikit mgelegak
5-masukan ikan merah
6- masukan tauhu
7-masukan carrot
8-masukan tomato n daun sup
9- garam n gula scukup rasa....

Nnt berbuka bolehlah di panaskan.....selamat mncuba..!!!!










Sambal Tempe

Hmmm..yumm..yumm...sebut je pasal sambal smua kecorrr kan...??
Ni menu bbuka pose hr ni...td g kedai dh x tw nk beli apa..last2 capai gak si tempe ni....
rasanye baik wat sambal..naik selera sikit nk mkn....apa lg kkwn x kira jawa ke ,melayu ke or banjor
ke meh kita blasah tempe hr ni.....

Bahan :
Tempe - di potong dadu
1 ketul tauhu - di potong dadu ( ni extra tauhu ada dlm p.sejuk..klu x mau pn x per saja2 je nk tambah )
serbuk kunyit
ikan bilis
bwg merah
bwg putih
halia
cili kering/boh
garam n gula
minyak utk menumis

caranye ;
1-Tempe di lumurkan dgn serbut kunyit n di goreng garing....
2-Ikan bilis d goreng gareng
3-minyak gorengan td di guna utk mnumis bwg merah,putih ,halia( di blander/di tumbuk) n cili kering/boh
4-masukkan garam n gula seckup rasa...
5- masukan tempe n ikan bilis grg dan gaul sebati...

Monday, August 23, 2010

Nasi Ayam + Ayam Rempah

  
Resepi ni aku main reka2 sendiri je...nk kata sdap sgt tu boleh lah..tp ank n hbby mmg kata Nasi Ayam
aku mmg sedap..masa masak lg Amirah dh kata sedap..sbb bau nye meyusuk hidung..katanye x sabor nk makan....nasib baik pose..klu x masa tu gak dh makan...

Bahan utk buat nasi :
Beras - di cuci bersih n di toskan
2 sudu majerin
bunga cengkih
kayu manis
bawang merah - d hiris
bawang putih   -    "
halia                -     "
lengkuas          -    "     ( sedikit aje )
daun sup         - di patah2 pjg
daun pandan   - di simpul
air
1 kiub ayam
garam
gula

caranye :
1-Panaskan kuali n masukan 2 sudu majerin shingga cair
2-Tumis bunga cengkih,kayu manis shingga naik bau
3-Masukan bwg merah,putih,halia,lengkuas,daun sup n daun pandan
4-Kemudian masukan tumisan tu ke dlm periuk berisi beras
5- Isi air mgikut sukatan yg betul ( sukat mgikut cara masing2 mcm masak nasi )
6-Masukan kiub ayam
7- Garam n gula( tp lebihkan gula - rasa manis skit )
8- On kan rice cooker - tunggu smpai masak..

Bahan masak Ayam Rempah :
Ayam - siap di cuci
Rempah di kisar:
Jintan manis
lada hitam
bwg merah
bwg putih
halia
lengkuas
serai
kunyit hidup

garam n gula
serbuk lada putih
daun kari
daun pandan

Caranye :
Perap ayam dgn semua bahan2 dia atas selama 3 atau 4 jam...
lepas tu goreng shingga garing..

Hidangkan gan sup ayam ( resepi anda sndiri yg penting msti sedap )

Resepi kuah cili :
4 biji Cili merah
2 biji cili api
4 ulas bawang putih
2 sd cili sos
garam
gula
1 sudu cuka
sdikit air

> bahan kuah ni di blander  , kemudian masuk periuk masak shingga mgelegak...
hmmm dh siap pn....

utk sayur hidangkan :
Timun
Tomato
Daun salat

Saturday, August 21, 2010

Kuih keria

Bahan :
Keledek warna oren
Tepung gandum
garam
gula
Minyak utk mengoreng

Caranye :
Keledek di rebus shingga empuk ( ltk sdikit garam n gula )..kemudian di lecek2 sampai hancur..
Campurkan tepung n uli2lah shingga tidak melekat..
bolehlah di bentuk2 kecik  spt roda..
Panaskan minyak n goreng shingga masak

Utk gula nye..
Panaskan kuali masukkan 2 senduk gula n sdikit air..bila nmpk mgelegak
masukan keria kedlm kuali n kacau besama gula shingga ketulan gula melekat pd kuih..hmm dh jadi pn...

Rasa nk buat sendiri lak kuih ni ,sblum ni ade gak buat tp gan mak n mak mertua..x tw lak ssh gak nk buatnye...hmmm nk mgulinye ssh  sbb asyik melekat2 pada tgn ,x tw apa sal..tp utk jd kan ia doh aku masukkan tepung sedikit demi sedikit spy mudah utk mmbentuknye....
Nak kata sedap sggt cm mak2 kita buat tu x der lah..tp bleh lah makan utk ank2 n suami....yg penting my hbby x complain byk...cuma apa yg dia kata keras sikit..mgkin gula siranye terlebih sikit...kena wat improvement lg lah.....

Ikan Masak kicap

Ni adalah menu berbuka smalam...dh x tw nk wat apa..kebetulan ade ikan dlm peti sejuk..hmmm
malas nk pikir aku masak ikan masak kicap senang dan mudah..siap ade kuah ..my hubby klu mkn nasi
 mesti ade kuah...Amirah pn pose, so..klu msk kicap berselera sikit sbb kurang pedas....
Ni resepi pn korang nk ke....?? aku rasa sapa2 dok dapur klu ade kicap je mgkin leh buat..tp klu nk lg sedap tambah2 lah apa yg patut...keh3x..
Tak per aku bagi gak lah resepi simple aku ni...klu mau follow sila kan...

 Bahan
Ikan kembung - di goreng
kicap pekat
tomato - di belah 4
cili merah/hijau - di belah 2
gula - scukup rasa

Tumisan
bwg merah
bwg putih
halia
lada hitam
bunga cengkih
kayu manis


Caranye :
1-Ikan kembung di goreng dahulu..
2-Tumiskan bahan tumisan sehingga naik bau..
3-masuk kan kicap yg sudah bercampur sedikit air spy x pekat sgt..
4-masukan cili mejah/hijau berserta tomato
5- masukkan sedikit gula- seckup rasa
6- masukan ikan goreng td..kacau spy ikan meresap dgn kuah...

Thursday, August 19, 2010

Vadei


Vanakam..,
Meh kita bbuka hari ni ikut selera India mali....kita sbagai org Msia ni kena cuba2 gak wat kuih2 bangsa lain..
ubah selera kan.....
Ni ikutkan kuih faberet aku masa kecik2 ni...dh tua2 ni pn minat gak..tp ni kira first time wat sendiri..sbb ttiba je tekak ni meroyan nk mkn kuih ni...
Semlm do geledah almari dapur..jmpa lak Kacang dal...alamk mcm dh lama beli je..dlu beli ingat nk wat dalca..tp smpai skrg dalca nye entah kemana..dal nye cmtu gak....pikir2 baik wat kuih..tu yg smlm dok redam kacang dal..sbb klu redam dulu snglah esok nk blander sbb ianye dh kembang.....tp yg peliknye apa spesis dal lah..!!
kembang nye x smangkuk..tp x per lah sbb dh niat nk buat redah je lah...ku mulakan operasi blander...
mlgnye x hancur..apa lg dugaan ku ingat nk senang..tp kena tumbuh gak..aduhhhh lengguh tgn akk...
x per lah sbb smgat nk mkn, ku buat gak...yg pasti nnt boleh makan...
Resepi ni aku dpt dr Mak ku...dlu masa kecik2 ayah selalu belikan kuih ni setiap kali balik keja..klu dpt mkn ni amboi..rasa x pandang nasi dah..pya lah sedap...dh hari2 lak ayah nk beli..last2 mak cari resepi...entah cmna dia dpt aku x ingat..dia buat sendiri..dr beli baik dia buat..masa tu ank kecik2 lg semua kuat makan so
buat lg baik dr beli....itulah pengorbanan Ibu erkkk....dh jd Ibu ni baru tw...dlu tw makan je..
So..bila mak dh pandai buat kuih ni akulah yg jd tukang blander kacang dal pas tu tukang sediakan bahan..mak cuba tukang adun je...yg goreng pn aku..so dari situ lah aku tw cara2 nye...

Byk ckp lak....bila lak nk bagi resepi ni....hehehehe....ttiba je nk brceloteh..sorry..!!!

Bahan :
Kacang dal - di rendam smlman pas tu esoknye boleh di blander tp jgn terlalu hancur nnt lembik plk
Jintan manis - ditumbuk halus
Ikan Bilis -            "
Bwg merah - di potong dadu
daun sup - di hiris halus
daun kari -         "
Cili merah n hijau - di hiris biasa
Garam
Minyak utk mengoreng..

Caranye :
Gaulkan ksemua bahan n letak garam seckup rasa...lepas tu  buat bulat2 n tepek mjadi leper...baru d goreng shingga  kuningan di dlm keadaan api pelahan..sbbnye klu kuat sgt nnt di luar nmpk garing tp d dlm x mentah...

Ini resepi dr Mak ku...tp klu kkwn nk sedap lg..baik dok tya minachi or Aci2 yg biasa buat mungkin diorg ade resepi tambahan utk myedapkan kuih ni.....

Tp apa2 pn aku dpt buat pn kira baik..klu nk wat lg kena pikir masak2 dlu...walaupn caranye senang tp x semudah yg di sgka weii...
OK lah Selamat Mencuba...!!!

Tom Yam Ku....

Ni tom yam ku...bkn tom yam kong....hehehe..
Dh masuk hr ke -10 pose ni ..rasa dh pening nk masak apa...pikir pya pikir..last2
bt dssion msk tom yam je lah..sng je..bahan2 smua ade dlm peti sjuk....
Nk masak pn sng ,campak2 je apa yg ade...x rumit pn....
Nasib baik my hbby ni x cerewet sgt...sng aku sikit..tp sbb bln pose ni skurg2 nye nk wat yg special
sikit..baru brselera kan...??
Klu  cmni mmg meramkap sahur lah..sbb klu sup2 ni klu sahur laju sikit...pas tu ade masam2 pedas
mmg berselera lah....
OK lah klu mane2 yg x tw nk wat Tom yam ..meh akk ajar...komporm skali wat dh terror cm cheff kat Thailand..x yah g Thailand sndiri bleh bikin ( ciss riak plk aku di bln mulia ni..x baik2x.)...tp ni resepi akk le ....yg simple2 aje...keh3x...

Bahan:
Ayam - d potong kecil
Sotong - d potong
Udang
kobis bunga
carrot
tomato
Kiub tomyam
garam
Air


Bhn Tumisan :
1 sudu kecil minyak
bwg merah
bwg putih
halia
cili api
daun limau purut
serai

caranye :
1-Tumis bahan tumisan...
2- masukan air hingga mengelegak
3-masukan ayam biarkan dlm 1 minit..
4-masukkan kiub tom yam
5- masukkan udang n sotong
6-masukan kobis bunga,carrot n tomato
7-letaklah garam seckup rasa

Dh siap...nnt nk buka panaskan aje...esok sahur leh mkn lg...simple kan...?? jgn x cuba..

Tauhu Sumbat

Ni juadah extra smlm...sdap gak...tp malas nk buat sosnye..so aku guna sos cili je...sama je rasanye..
My hbby dok ckp ni tauhu sumbat malas namanye sbb timun nye potong tebal sgt..
alaaa...klu dh msuk perut tebal ke nipis ke ..sama je..rasanye...
Bahan :
Tauhu di goreng
Sayur - Timun/lobak/taugeh
> tp aku ni wat mane yg ade je...so ikut selera kkwn lah nk sumbat ngan apa...

Caranye- ni bdk2 tadika pn leh wat...goreng tauhu
kemudian belah tauhu tu  tengah2 n sumbatlah gan sayur yg kkwn suka...
dh siap...


Wednesday, August 18, 2010

Puding santan/gula merah

Pagi td lepas sahur tgk jap lah TV astro ch703..siri SEDAP ...( Spore siri masak2-vsion Melayu )
terkeluar lak menu puding ni...aku mmg dh lama nk bt tp x tw...hai kebetulan plk...mmg nk smpai seru aku  buat lah tu..kebetualn plk ade beli kelapa parut smlm....pkl 9am aku pn mula kan operasi mmbuat puding ni..
Alamk simple giler..so kkwn meh cuba buat..smudah ABC...!!

Bahannye :
Agar2
Air
Daun pandan
Gula
Gula merah
Santan
1 bj telur
secubit garam..

Caranye :
1-Jerang air
2-masukkan agar2 n daun pandan
3-masukan gula
4-Masukan air gula merah
5-Santan n telur d kacau dadar bserta scubit garam & kacau shingga sbati
6-masukan adunan no (5 ) td...dan kacau
7- Tuang dlm acuan..tggu shingga suhu puding tu sjuksdikit...baru di simpan di dlm
peti sjuk...

Juadah berbuka pose

Hr ni rasa mls betul nk masak...tp malas2 pn dh siap gak juadah nye....!!
hmmm...hr ni msk nasi goreng,maggi goreng n  puding santan/gula merah....
cincai pya cincai siap gak 3 juadah...jap lg nk prepare tauhu sumbat lak..sbb ttiba
lak tekak ni nk mkn..igat nk beli je..tp al maklumlah dh musim hujan belah2 ptg ni..rasanye
baik buat sendiri..slmt beb..!!!.

Tuesday, August 17, 2010

Tauhu goreng black paper


Ni menu yg aku belasah je....minggu lps aku beli tauhu byk..so ni lah sbahagian lauk utk bbuka pose..
utk kuahnye dh siap..aku wat asam pedas ayam..so ni lauk tambahan ...

Bahan :
Tauhu - d potong n goreng
bwg merah
bwg putih
halia
lengkuas
ikan bilis goreng
serbuk lada hitam
daun bwg/sup
garam
gula..

Caranye :
tumis bahan di atas kemudian masukan tauhu goreng..last skali baru ltk daun bwg/sup...
Dh siap ..simple kan...??!!

Monday, August 16, 2010

Cucur Kentang

Dh bbrp hr pose ni teringin lak nk mkn cekodok...klu kecik2 dlu ni mmg faberate ..rasa nye klu org msia, mane x kenal cekodok mmg lah...tp cuma panggilan je lain..ade sbah.panggil cekodok cm aku panggil lah..ade yg pggil cucur n ade gak jemput2 tp kuih nye sama je....
Dok geledah almari dapur td ..tgk ade kentang so apa lg dok reka2 lah nk bg lain dari yg lain....
cekodok ni dok cmpak2 apa je ..menjadi nye..klu x caya cuba lah..compirm sdap nye...tp jgn x ltk garam...tu mmg x dpek den nk tlg...

Bahan :
Tepung gandum
kentang- d rebus dahulu pas tu di potong dadu
bwg
cili merah
ikan bilis
daun bwg
daun sup
garam

caranye:
Bancuh je bahan tersebut..pas tu goreng....
rasa nye tunggu berbuka nnt.....keh2x apa lah rasa nye...???

Spagheti Daging

Resepi ni sbenarnye aku dlu mmg x tw cmna nk buat..tp my hbby yg ngajor..dia kata masa dia belajor kat Jpn dulu mmg dia slalu buat....satu hari tu ,ade skali dia buat( dh lama da..adelah 8 thn lps ) ..mmmm mak oii sdap nye mkanan ni..sbb seumur idupku  mmg x pernah mkn...sjak tw cara nk buat mmg slalulah aku bt..dlm sbln tu adelah 3 x ....mmg sng n simple je....amirah n amir pn suka..klu buat ni mmg brtambah2 lah nmpk nye..

Bahan nye :
Mee spageti - di rebus
Sos Spegeti Kimball
daging cincang
lobak merah - di potong dadu
btg sadri
cili merah n hijau - di potong
tomato - di potong dadu
air asam jawa
garam
gula

Bahan kisar:
bwg merah
bwg putih
cili kering..

1- tumis bahan kisar sehingga naik bau n minyak
2-masukkan danging cincang,kacau shingga sebati dgn tumisan td.
3-masukkan sdikit air asam jawa utk mghilangkan hanyir daging n kacau
4-masukan sos spegiti Kimball
5-masukkan sayur td ( lobak,btg sadri ,cili merah/hijau n tomato..)
6- masukkan garam n gula sckup rasa...

Friday, August 13, 2010

Sardin Roll

Amboi skrg my hbby dh pandai main order2 nk mkn apa..kita ni dh mcm dia nye restoren...tp x per lah d sbb kebetulan dh x tw nk msk apa kan..
So utk sajian bbuka pose ptg ni..aku buatlah sardin roll yg simple aje..
kebetulan lak kat umah ni ade roti yg hr ni nk exp..so elok sgt lah..dr simpan hmm lama2 nnt ke tong sampah gak...klu di buat apa2 makanan jd gak..jgn mmbazir di bln pose ni..x elok...cuba pikir dan kretif sikit ttu ade cara pyelesaiannye....hahaha..
Bahan Inti :
1 tin Sardin
Bwg  merah
Bwg putih
Halia
Serai
Cili Boh
Air perahan limau
Garam & gula

>Apa  lg buat aje lah sampai jd sambal sardin...

Roti di gelek spy sng utk d gulung..kemudian blehlah di isi dgn inti sambal sardin td..
dh siap ,celup roti yg di gulung td bersama telur ..apa lg goreng je lah smpai nmpk kkuning..
Haaa..dh siap..!!
x sabar nk tunggu berbuka ..apalah rasanye yekk.......!!!



Asam Pedas Ayam

Menu ni sbenornye dh lama aku buat x silap pada 28/july ...tp rakan2 dlm fb dh tahu lah..
masakan ni aku ciplak dr majalah mingguan wanita entah thn bila..dh lupa lah....tp sebenornye sama je cara nk wat asam pedas ikan jgk....

Bahan2 nye - A :
utk di kisar
Bwg merah,putih
halia
lengkuas
lada hitam
kunyit
cili kering

Bahan B :
Ayam
Daun kesum
belacan
serai
tomato
air asam jawa
garam n gula

extra : bendi n tomato - yg ni las skali baru masuk

 Mula panaskan minyak..
tumis bahan kisar shingga naik bau..
kemudian masukan belacan n daun kesum
masukan ayam biarkan bhn tumisan meresap kpd ayam tersebut..
masukan air asam jawa..serta sdikit garam n gula...
bila smua nye dh sebati..ltklah sayur bendi n tomato..dlm 2 saat bolehlah padamkan api...


Bangun Sahur

Sejak dh 3 hr berpose ni aku teringat bagaimana masa dulu2 aku pya lah liat nk bangun awal utk sahur..bila bangun je smua dh terhidang siap utk di mkn...
Tp skrg dh jd mak2 ni aku lak dgn rela hati bangun utk mmbuat hidangan sahur utk ank n suami ...tp alhamdullilah ank aku Amirah jnis sng bangun....masa tu baru teringat bgaimana ssh payah nye mak kita dlu bangun pagi2 buta keletam-keletum kat dapur sorang2 utk siap kan hidangan ...
Mmg aku terharu lah pengorbanan mak aku dlu sbb aku ni dlu pn jnis liat bangun...bila pikir2 blk ya Allah x sgka apa yg aku lakukan ....merela kan diri bangun pagi2 menyiap kan apa yg perlu utk ank n suami...klu ikutkan hati malas aku mmg sahur air kosong je pas tu tido..dlu masa ank x pose mmg tu lah rutin aku masa bln pose hya sahur bbekalkan air kosong je...hmm suami aku lg x kesah sbb dia pn sama 2x5 gan aku..malas bangun...tp sjak Amirah dh kena pose ni so sama2 lah brkorban masa tido utk bangun sahur ..klu x nnt kesian sbb dia brusia 7 thn ,smua nk diajar..klu x nnt ssh kemudian hari...
Yer lah masa dh mberlalu so peal lama x kan nk buat lg...nnt haru biru lak....hya apa yg ku pohon Pada MU Ya ALLAH kau permudahkan segala urusan kehidupan ku seprti mana yg ibu2 soleha lain laku kan ..Amin!!!

Thursday, August 12, 2010

Puding Mango

Hr ni terasa lak nk mkn puding...mmmm..pemanis mulut yg sejuk...smlm dok round2 kat bazar ramadhan, x der yg myelerakan...baik buat lah...( itu masa tgh rajin) klu mls beli gak......tp klu buat lg puas hati...

So..kkwn klu nk syer leh lah cuba..simple aje..:
Bahan2nye :-
Serbuk puding perisa mango
3000ml air
1 tin susu cair
gula

caranye :
Jerang air..pas tu masukkan gula..kemudian  susu cair n last serbuk puding...dh siap..
haa klu nk rasa nmpk myelerakan ltklah apa2 buah2an yg dok teperap kat peti sejuk tu..dr busuk or layu
baik di perabihkan..ade gak faedahnye...tp klu dh letak compirm menyelerakan pya...

Ni ank2 n hbby mmg suka...jap2 nnt mesti mgulang..tp I x kesah nyah..janji dema suka...

Wednesday, August 11, 2010

Resepi Ku ~ Kek Coklat

aku buat ni pn bila masa rajin je...tgk mood..tp ank n suami mmg suka mkn kek ni...simple aje aku buat ni :-
Bahan2 nye :
2 cwn tepung kek
4 biji telur
1 cwn mejerin
1 1/2 gula
coklat serbuk n nescafe/milo

Topping kek
Susu pekat
coklat serbuk @ coklat masak
1 sudu majerin - utk nmpk kilat

caranye :-
pukut majerin bersama gula hingga nmpk putih....
pas tu masukkan telur satu per satu..hingga nmpk kembang.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit..n masukkan coklat serbuk/milo/nescafe ( ikut suka atilah )
bila adunan dh sebati ..bolehlah di bakar d dlm oven 180 slama 45 mnt..

utk topping lg sng hanya masukan susu pekat,coklat n 1 sd majerin di atas dapur api yg pelahan
so..pas tu leh lah di sapu skeliling kek..n watlah deco ikut suka...hmmm ok lah boleh  tahan gak....yum..yum..!!




.

hari pertama....

Hari ni..aku mula mgenal blog...smua nk kena godek2....baru nk kenal katakan..smua nye buta lg..
dah hari ni adalah hari pertama bpuasa...hmmm kita yg dh tua2 ni ok je...tp ciannye ank aku Amirah..lembik je ...tiap2 masa btya dh pkl brp nk buka..aku hya ckp sabor2..mama pn dulu cmtu gak...muka toyer je....
hmm xper ni 1 pengalaman pertama bg dia..biorkan lah....lama ok lah tu....kita pn cmtu gak dulu...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...