Dah lama teringgin nak buat sup Ikan merah ni...td dok cari2 kat kedai nasib baik ade..belilah 2 ketul aje..
Ikutkan ni kali pertama buat sup ikan merah..sbb selalu sup ayam je...sbb ikan ni klu x kena cara takut hanyir..tp td sebelum nk masak sempat gak merendam dgn air asam jawa..bior hilang sikit hanyir nye...
Ni klu demam mmg menu yg sdap ni...alah klu nk makan kan x yah tggu demam bila2 leh buat asal ade kemahuan erkkk.....
Ok follow resepi erkkk...
Bahan:
Ikan Merah - di cuci bersih n d rendam bbrp jam dgn air asam jawa/air limau utk mhilangkan hanyir
Tauhu - di ptg dadu ( klu mau ..x mau x per )
carrot - di ptg "
tomato
daun sup
1 jag air
Tumisan sup :
bwg merah
bwg putih
halia
jintan manis - ditumbuk
lada hitam - ditumbuk
kayu manis
bunga cengkih
1 sd minyak
garam n gula
Caranye...
1-panaskan miyak dlm periuk
2-masukan bunga cengkih,kayu manis shingga naik bau
3-masukan bwg merah,putih ,halia,(lda hitam n jintan manis yg di tumbuk halus ) - klu nk mudah cr sup bunjut aje lg senang...
4-masukan air , jerang smpai sedikit mgelegak
5-masukan ikan merah
6- masukan tauhu
7-masukan carrot
8-masukan tomato n daun sup
9- garam n gula scukup rasa....
Nnt berbuka bolehlah di panaskan.....selamat mncuba..!!!!
No comments:
Post a Comment