Friday, August 27, 2010

Paff kari ayam


Seumur hidup ku ini 1st time wat puff..tp bkn wat kulit puff dok tebar tepung betui2 pn..ni dok ambik resepi dari Blog Kak Nor (Secubit Garam ) tema kasih lah K.Nor ye...!!
Puff ni aku guna  Prata brand Kawan yg ada dok tercerok kat dlm fozen tu ..upanye ade guna jgk lps baca blog k.Nor tu...cuma kena wat inti nye je...alah inti nye, samalah cam kita inti karipap je....klu kkwn rajin leh lah dok buat plbagai inti cam sardin ke..sayur ke..ikut selera lahhhh.....
                                            cam sama je cam puff kat kedai kan...?? hehehehe..

Bahan2 :
 Prata kat pasaraya byk jual ( aku guna brand Kawan )
Kuning telur - utk disapu di atas puff ( bila d bakar nmpk bkilat sikit )

Inti :
Ayam kisar
Kentang - di potong dadu
serbuk kari
daun kari
daun sup
rempah - kayu manis,bunga cengkih
cili boh
asam jawa
garam
gula

Caranye :
Nak buat inti ni sama je cam nak buat masak kari cuma caranye di masak smpai kering...
masaklah kentang tu sampai empuk...slagi x empuk masukkan air sedikit demi sedikit sampai ia empuk...

Cara buat Puff :
Prata di bahagi 2..masukkan inti dan klim kan bah. tepi dgn mgunakan garfu..
kemudian sapukan kuning telur d atas puff tersebut n bakar dlm suhu 180' dlm 10 minit...klu x nmpk kkuningan tmbah masa lg....monitorlah jgn smpai hangus..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...