aku mmg sedap..masa masak lg Amirah dh kata sedap..sbb bau nye meyusuk hidung..katanye x sabor nk makan....nasib baik pose..klu x masa tu gak dh makan...
Bahan utk buat nasi :
Beras - di cuci bersih n di toskan
2 sudu majerin
bunga cengkih
kayu manis
bawang merah - d hiris
bawang putih - "
halia - "
lengkuas - " ( sedikit aje )
daun sup - di patah2 pjg
daun pandan - di simpul
air
1 kiub ayam
garam
gula
caranye :
1-Panaskan kuali n masukan 2 sudu majerin shingga cair
2-Tumis bunga cengkih,kayu manis shingga naik bau
3-Masukan bwg merah,putih,halia,lengkuas,daun sup n daun pandan
4-Kemudian masukan tumisan tu ke dlm periuk berisi beras
5- Isi air mgikut sukatan yg betul ( sukat mgikut cara masing2 mcm masak nasi )
6-Masukan kiub ayam
7- Garam n gula( tp lebihkan gula - rasa manis skit )
8- On kan rice cooker - tunggu smpai masak..
Bahan masak Ayam Rempah :
Ayam - siap di cuci
Rempah di kisar:
Jintan manis
lada hitam
bwg merah
bwg putih
halia
lengkuas
serai
kunyit hidup
garam n gula
serbuk lada putih
daun kari
daun pandan
Caranye :
Perap ayam dgn semua bahan2 dia atas selama 3 atau 4 jam...
lepas tu goreng shingga garing..
Hidangkan gan sup ayam ( resepi anda sndiri yg penting msti sedap )
Resepi kuah cili :
4 biji Cili merah
2 biji cili api
4 ulas bawang putih
2 sd cili sos
garam
gula
1 sudu cuka
sdikit air
> bahan kuah ni di blander , kemudian masuk periuk masak shingga mgelegak...
hmmm dh siap pn....
utk sayur hidangkan :
Timun
Tomato
Daun salat
No comments:
Post a Comment