Thursday, August 19, 2010

Vadei


Vanakam..,
Meh kita bbuka hari ni ikut selera India mali....kita sbagai org Msia ni kena cuba2 gak wat kuih2 bangsa lain..
ubah selera kan.....
Ni ikutkan kuih faberet aku masa kecik2 ni...dh tua2 ni pn minat gak..tp ni kira first time wat sendiri..sbb ttiba je tekak ni meroyan nk mkn kuih ni...
Semlm do geledah almari dapur..jmpa lak Kacang dal...alamk mcm dh lama beli je..dlu beli ingat nk wat dalca..tp smpai skrg dalca nye entah kemana..dal nye cmtu gak....pikir2 baik wat kuih..tu yg smlm dok redam kacang dal..sbb klu redam dulu snglah esok nk blander sbb ianye dh kembang.....tp yg peliknye apa spesis dal lah..!!
kembang nye x smangkuk..tp x per lah sbb dh niat nk buat redah je lah...ku mulakan operasi blander...
mlgnye x hancur..apa lg dugaan ku ingat nk senang..tp kena tumbuh gak..aduhhhh lengguh tgn akk...
x per lah sbb smgat nk mkn, ku buat gak...yg pasti nnt boleh makan...
Resepi ni aku dpt dr Mak ku...dlu masa kecik2 ayah selalu belikan kuih ni setiap kali balik keja..klu dpt mkn ni amboi..rasa x pandang nasi dah..pya lah sedap...dh hari2 lak ayah nk beli..last2 mak cari resepi...entah cmna dia dpt aku x ingat..dia buat sendiri..dr beli baik dia buat..masa tu ank kecik2 lg semua kuat makan so
buat lg baik dr beli....itulah pengorbanan Ibu erkkk....dh jd Ibu ni baru tw...dlu tw makan je..
So..bila mak dh pandai buat kuih ni akulah yg jd tukang blander kacang dal pas tu tukang sediakan bahan..mak cuba tukang adun je...yg goreng pn aku..so dari situ lah aku tw cara2 nye...

Byk ckp lak....bila lak nk bagi resepi ni....hehehehe....ttiba je nk brceloteh..sorry..!!!

Bahan :
Kacang dal - di rendam smlman pas tu esoknye boleh di blander tp jgn terlalu hancur nnt lembik plk
Jintan manis - ditumbuk halus
Ikan Bilis -            "
Bwg merah - di potong dadu
daun sup - di hiris halus
daun kari -         "
Cili merah n hijau - di hiris biasa
Garam
Minyak utk mengoreng..

Caranye :
Gaulkan ksemua bahan n letak garam seckup rasa...lepas tu  buat bulat2 n tepek mjadi leper...baru d goreng shingga  kuningan di dlm keadaan api pelahan..sbbnye klu kuat sgt nnt di luar nmpk garing tp d dlm x mentah...

Ini resepi dr Mak ku...tp klu kkwn nk sedap lg..baik dok tya minachi or Aci2 yg biasa buat mungkin diorg ade resepi tambahan utk myedapkan kuih ni.....

Tp apa2 pn aku dpt buat pn kira baik..klu nk wat lg kena pikir masak2 dlu...walaupn caranye senang tp x semudah yg di sgka weii...
OK lah Selamat Mencuba...!!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...