Monday, June 20, 2011

Biskut Coklat Chip Badam

Salam
Selama ni bab2 kukis ni klu nk mkn mmg tunjuk2 aje..
Tapi hari ni terdetik plk nk buat sendiri...
Kelmarin biras yg dtg dr Srwak blk ke umah mak nye di Manjung....masa sekembali ke umah ku...di bekalkan oleh kakak nye Yana.kukis ni...mak oii sedap betul ..terasa coklat dan kerangupan  badam nye...En somi pn puji mmg sedap...tu yg di suruh bt klu boleh...tp rasa nye x bleh tandingi Yana pya kot...yg ni kurang cruchy sikit...tak pe nx time leh  improve lg..!!

Sumber resepi di suggest oleh Yana : Dari blog Home Sweet Home K.Ummi

Bahan A:-125 gm butter
125 gm marjerin (*ummi guna sume butter)
1 sudu besar shortening
160 gm gula halus
1 biji kuning telor
1 sudu kecil esen vanila

Bahan B:-
230 gm tepung gandum ) ayak
20 gm serbuk koko ) bersama
100 gm chocolate chips
50 gm white chocolate chips (boleh gantikan dengan chocolate rice)
50 gm badam cincang (roasted)
50 gm nestum (*ummi ganti dgn cornflakes..)

Cara Membuat:-
  • Pukul butter, marjerin, shortening dan gula sehingga sebati.
  • Masukkan kuning telor dan esen vanila. Gaul rata.
  • Masukkan bahan B perlahan-lahan dan kacau dengan senduk kayu/spatula.
  • Sudukan adunan kecil2 (besar guli) dalam loyang (adunan akan mengembang sedikit ketika membakar).
  • Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
  • Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.

Akhirnye dgn adunan ni dptlah 1 balang...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...