Salam..
Dessert ni namanye Lompat Tikam Bersagu...dessert ni di derhaka kan oleh tuan umah..hehehe!!
Ada separuh org mkn lompat tikam ni di tmbah dgn pulut merah tp kali ni tuan umah guna sagu merah..cmna ok x..?? hehehe!!
Lompat si katak lompat
Lompat lah tinggi-tinggi
Apa tuan umah buat
Lompat tikam resepi sendiri...
Hehehe...jgn mare.!!
Bahan2 :
Lapisan Sagu
- 1/2 cwn sagu
- 2 titis sirap merah
- 4 sb gula
- Air
Caranye :
- Masak kesemua bahan di dlm periuk ( api pelahan )..sehingga sedikit pekat.
- Masukkan kedlm bekas yg di sapu sedikit minyak....
- Ketepikan..
Lapisan Hijau
- 1 cwn tepung beras
- 1 sk tepung jagung
- 2 1/2 cwn air
- sedikit air kapur
- 2 sb gula
- sedikit perwarna hijau/jus pandan
Caranye :
- Masak kesemua bahan di dlm periuk ( api pelahan )..sehingga sedikit pekat.
- Masukkan kedlm bekas yg bwh nye sagu ..
- Ketepikan
Lapisan Putih
- 1 cwn tepung beras
- 1 cwn santan
- 1 sb garam
Caranye :
- Masak kesemua bahan di dlm periuk ( api pelahan )..sehingga sedikit pekat.
- Masukkan kedlm bekas yg bwh nye lapisan hijau..
- Dan kukus selama 15 minit
- 1 cwn gula merah
- 1 cwn gula biasa
- 2 cwn air
- 2 daun pandan - dikoyakkan
No comments:
Post a Comment