Wednesday, May 11, 2011

Laksa Johor

 Salam....
Sudah 2 thn en hbby ku menreq. nak mkn laksa johor...hari ni dlm sejarah hati ku baru terbuka hndk mmbuatnye...adakah krn mee spegethi menu smlm masih berbalance...???? hahahaha..!!!
Bahan

 A
    • 5 ekor ikan kembung
    • 3 keping asam keping
    • Air
    • Garam
Caranye :  Masukkan ke semua dlm periuk rebus ikan sehingga masak...kemudian asingkan isi dr tulangnye, kisar dgn sedikit air rebusan /...ketepikan

B
  • Minyak masak
  • 10 ekor udang segar
  • 2 btg serai - di titk
  • 4 tangkai daun kesum
  • 1 kuntum bunga kantan
  • 2 inc lengkuas*
  • 5 ulas bwg putih*
  • 1 bj besar bwg merah*
  • 2 inc halia *
  • 20gm cili kisar
  • 50gm serbuk kari
  • 30gm kerisik
  • 1 kotak santan
* - di kisar

Cara masak kuah :

  1.  Tumis bahan kisar * bersama serai, cili kisar,rempah kari sehingga naik minyak..
  2. Masukkan daun kesum,bunga kantan, kerisik dan udang...kacau
  3. Masukkan santan dan bahan A ( Ikn rebusan yg di kisar ) ..kacau
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa..Siap
C
  • 1 peket Spagethi - di rebus
  • Timun - di racik2
  • Kacang panjang - di potong halus
  • Daun kesum - di racik
  • Sambal belancan
### Optional sayur bleh guna taugeh ,carrot @ kobis

Hidangkan bahan C ...dan letak kuah .. bolehlah di jamukan utk semua...
1st time makan n buat Laksa Johor, so ini hasilnye..mintak maaf klu ada derhaka dr resepi ori nyee!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...