Sudah 2 thn en hbby ku menreq. nak mkn laksa johor...hari ni dlm sejarah hati ku baru terbuka hndk mmbuatnye...adakah krn mee spegethi menu smlm masih berbalance...???? hahahaha..!!!
Bahan
A
- 5 ekor ikan kembung
- 3 keping asam keping
- Air
- Garam
B
- Minyak masak
- 10 ekor udang segar
- 2 btg serai - di titk
- 4 tangkai daun kesum
- 1 kuntum bunga kantan
- 2 inc lengkuas*
- 5 ulas bwg putih*
- 1 bj besar bwg merah*
- 2 inc halia *
- 20gm cili kisar
- 50gm serbuk kari
- 30gm kerisik
- 1 kotak santan
Cara masak kuah :
- Tumis bahan kisar * bersama serai, cili kisar,rempah kari sehingga naik minyak..
- Masukkan daun kesum,bunga kantan, kerisik dan udang...kacau
- Masukkan santan dan bahan A ( Ikn rebusan yg di kisar ) ..kacau
- Masukkan garam dan gula secukup rasa..Siap
- 1 peket Spagethi - di rebus
- Timun - di racik2
- Kacang panjang - di potong halus
- Daun kesum - di racik
- Sambal belancan
Hidangkan bahan C ...dan letak kuah .. bolehlah di jamukan utk semua...
1st time makan n buat Laksa Johor, so ini hasilnye..mintak maaf klu ada derhaka dr resepi ori nyee!!
No comments:
Post a Comment