Hr ni Kuew teow sup aje...ddh pening rasanya, x tw nk masak apa....
tghari td baru dpt idea....buat sup ayam dan mkn dgn kuew teow aje lahh...simple kan...??
Tapi kali ni kira ada modife sikitlah dr resepi terdahulu....nk tw yg dulu pya klick ni Kuew Teow Sup Ala CMG
Bahan2 :
800 g ayam, potong sederhana besar
2 keping nenas-di potong dadu
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 kiub ayam "Maggi"
1/2 inci lengkuas, dititik
1 pokok daun sup, dikerat 4
2 camca besar bawang goreng
2 liter air (atau secukupnya)
Garam secukup rasa
1 biji bawang besar*
1 1/2 inci halia*
4 ulas bawang putih*
3 hirisan nipis kunyit hidup*
2 camca besar ketumbar*
1/2 camca teh jintan manis*
1/2 camca teh jintan putih*
3/4 camca teh lada hitam biji*(*dikisar halus)
BAHAN LAIN :-)
Kue teow secukupnya
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng
Sawi bok choy - di celur
Taugeh, dibuang ekor
Sambal kicap
Tauhu, digoreng dan hiris (optional) - guna tauhu kembung
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ayam dicuci bersih dan toskan.
Kentang dikupas, belah 4 setiap biji dan rendam dalam air. Dalam periuk, panaskan sedikit minyak, tumis kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan lengkuas titik hingga harum. Masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga terbit minyak. - Masukkan ayam dan
kentang (toskan dulu), gaul rata dan biar ayam kecut. Tuang air, masukkan kuib ayam, nenas,daun sup dan bawang goreng. Kacau dan biar mendidih. Kecilkan api dan biar merenihsehingga kentang empukn letak carrot
ikutkan resepi mmg x lari dr resepi CMG dlu...tp di ulang kembali sbb best..!!!!
No comments:
Post a Comment