Kali ni nak mencuba buat kuih bakar berlauk aka kuih Cara...tp sbb x der acuan kuih Cara..tuan umah buat dlm loyang aje..
mcm dlm pic bwh ni....
Bahan :
Adunan Tepung
- 1 1/2 cwn tepung gandum
- 3 bj telur
- 1 cwn susu segar / santan
- 1/2 air
- 1 sb serbuk kunyit
- 1/2 cwn gula
- 1 sb garam
Caranya :
- Blander aje semua bahan di ats sehingga sebati..
- Masukkan ke dlm loyang yg sudah di sapu dgn minyak...
- Bakar dlm suhu 180' selama 45 minit...
- Tapi dlm bbrp minit jika kelihatan bah ats sedikit masak ..bolehlah di taburkan lauk di atsnye dan bakar kembali sehingga masak...
- Apabila siap masak...keluarkan dr oven dan taburkan daun sup,cili merah dan bwg goreng...Siap
Bahan Lauk :
- Daging / ayam cincang - di masak di kuali dgn sedikit minyak sehingga msk...ketepikan
- 1 bj bwg merah - di hiris
- 2 uls bwg putih - di hiris
- 1 inc halia - di hiris
- 2 sb serbuk kari..
- Garam n gula
Bahan tabur : Daun sup , cili merah dan bwg goreng..
Caranya
- Tumis bahan hirisan seketika ..
- Masukkan serbuk kari yg bercampur dgn sedikit air..tumis sehingga terbit minyak/garing
- Masukkan daging/ayam cincang yg siap masak td...gaul sebati...Siap!!
Mmg puas makan..sbb bersaiz besar..
2 comments:
as-salam
sedapnye kuih bakar berlauk tu..mohon copy resepinye ya..
Wslm Ady...
Silakan....di alu2kan..
Post a Comment