Friday, July 29, 2011

Kuih Bakar Berlauk

 Salam...
Kali ni nak mencuba buat kuih bakar berlauk aka kuih Cara...tp sbb x der acuan kuih Cara..tuan umah buat dlm loyang aje..
mcm dlm pic bwh ni....
Bahan :
Adunan Tepung
  • 1 1/2 cwn tepung gandum
  • 3 bj telur
  • 1 cwn susu segar / santan
  • 1/2 air
  • 1 sb serbuk kunyit
  • 1/2 cwn gula
  • 1 sb garam
Caranya :
  1. Blander aje semua bahan di ats sehingga sebati..
  2. Masukkan ke dlm loyang yg sudah di sapu dgn minyak...
  3. Bakar dlm suhu 180' selama 45 minit...
  4. Tapi dlm bbrp minit jika kelihatan bah ats sedikit masak ..bolehlah di taburkan lauk di atsnye dan bakar kembali sehingga masak...
  5. Apabila siap masak...keluarkan dr oven dan taburkan daun sup,cili merah dan bwg goreng...Siap
Bahan Lauk :
  • Daging / ayam cincang - di masak di kuali dgn sedikit minyak sehingga msk...ketepikan
  • 1 bj bwg merah - di hiris
  • 2 uls bwg putih - di hiris
  • 1 inc halia - di hiris
  • 2 sb serbuk kari..
  • Garam n gula
Bahan tabur : Daun sup , cili merah dan bwg goreng..

Caranya
  1. Tumis bahan hirisan seketika ..
  2. Masukkan serbuk kari yg bercampur dgn sedikit air..tumis sehingga terbit minyak/garing
  3. Masukkan daging/ayam cincang yg siap masak td...gaul sebati...Siap!!
Mmg puas makan..sbb bersaiz besar..

2 comments:

ady said...

as-salam
sedapnye kuih bakar berlauk tu..mohon copy resepinye ya..

syarasin said...

Wslm Ady...
Silakan....di alu2kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...