Wednesday, July 13, 2011

Pulut Lemak Serunding Kelapa

 Salam..
Menu Pulut Serunding Kelapa ni adalah menu smlm...
Saja je nk menghabiskan stock beras pulut yg masih ada baki masa buat kuih lopes kelmarin...

Resepi Asal : Hanieliza's Cooking

Bahan2
cawan beras pulut [basuh dan toskan]
2 cawan santan [1/2 biji kelapa]
garam

2 helai daun pandan

Caranya :
Tanak je kesemua bahan dlm rice cooker...kemudian masukkan kedlm bekas/loyang dan tekap2 biar mampat..
Tapi klu nk bentukan bulat pn boleh jgk..!!


Serunding Kelapa
Bahan :
1/2 biji kelapa parut muda
2 helai daun kunyit mayang
100 gm udang segar kecil

Jus asam jawa
Garam n gula

Bahan Mesin
10 tangkai cili kering
1 s/k jintan manis
3 batang serai
5 ulas bawang merah
2 s/b udang kering
3 cm kunyit hidup



Cara:
1. Panaskan minyak di dalam kuali kemudian tumiskan bahan-    bahan yang dimesin hingga wangi.
2. Masukkan kelapa parut, udang dan sedikit garam. Kacau hingga sebati.
3. Bila nampak kering taburkan hirisan daun kunyit dan sedikit gula. Kacau rata
4. Masukkan dalam pinggan dan sejukkan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...