Wednesday, July 06, 2011

Puding Karemal Roti

 Salam..
Rasa lama sgguh x mkn karemal ni...last sekali mkn dlu masa bln pose tahun lps..
Hari saja nk mencuba sbb ada terlihat sahabat ku mmbuatnye..naik kecur lak air liur ni...tu sepantas kilat mencuba gak..
Alhamdullilah jd..

Bahan :
  • 40g gula pasir
  • 50ml air panas
  • 5 keping roti -buangkan kulit-potong kecil2.
  • 70g gula pasir
  • 1 sb tepung kastard
  • 2 biji telur+2kuning telur
  • 250ml susu sejat
  • 1 st esen vanila
Caranye :
  1. Masak 40g gula pasir hingga keperangan,tuangkan air panas,teruskan kacau sebentar hingga gula larut.tutup api.tuangkan karamel ke dalam acuan.
  2. Satukan bahan2 yg lain dalam pengisar.kisar halus,kemudian tuang ke dlm acuan yg berisi karamel tadi.
  3. Bakar dlm oven secara "steam bake" pd suhu 170'c selama 45 minit. atau kukus selama 30 minit 
  4. Bila dah masak,keluarkan dr oven,biarkan sejuk sebentar,kemudian masukkan dlm peti sejuk.sejukkan selama 1 1/2 jam.
  5. Bila nak hidang,lorekkan tepi puding guna pisau plastik,kemudian telangkupkan ke dlm pinggan.potong & hidang.


Sedap di mkn sejuk2..!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...