Friday, November 25, 2011

Spagethhi Olio

 Salam...
Hujan tetiba mmbasahi kaw umah ku...dinggin rasanyee...

Ok lah kali ni menu spagethhi lg...tp kali ni spagethhi Olio yg sangat mudah....
Ingatkan nk follow resepi ala2 mat gebu...tp bahan plk x mencukupi..so jd lah ..asal adooo...!!

Bahan :
  • Spagethhi siap di rebus..
  • Udang
  • 1 bj bwg merah - di hiris dadu
  • 2 uls bwg putih - di hiris
  • 2 inc halia - di hiris
  • 2 bj cili merah n hijau - di mayang
  • 3 bj cili api - di belah 2 ( jika mahu pedas )
  • 1 bj carrot - di potong dadu
  • 1 sk lada hitam - di tumbuk @ guna serbuk
  • 1 sb serbuk ayam
  • Garam n gula
  • Minyak zaitun - utk menumis
Caranya :
  1. Panaskan minyak di kuali...tumis bwg merah,putih,halia,cili api....sehingga naik bau
  2. Masukkan udang,cili merah n hijau,carrot serta ladsa hitam....kacau....
  3. Perisakan dgn serbuk ayam ,garam n gula...
  4. Masukkan mee spagethhi...kacau sebati....Siap..!!

Spagethhi Olio yg teramat mudah....!!

Spaghetti Meatball n Udang

 Salam....
Hari ni tetiba nk cuba buat spaggethi meatball yg  ada + udang...
Nak tw camna resepi nyee yok kita tgk bahan2 nyee...

Cara nk buat spaggethi meatball ni  ,follow sini yeee  : Potret Kasih
Sy mintak izin cp resepi  nyee tuan resepi Pn Wana Yusuf

Bahan :

1 paket pasta @ spegeti ( saya guna jenis fetuchini )
minyak zaitun secukupnya
Keju parmesan ( saya guna yang serbuk )

Cara penyediaan
1. Didikan air dalam periuk. Masukan pasta dalam air yang telah mendidih…
2. Bila telah masak angkat dan toskan… gaulkan pasta dengan minyak zaitun.
3. Hidangkan dalam pinggan.
4. Buatlah sos Pasta dan bebola daging.


Resepi Sos Pasta
( sumber : Dapur 1001resepi )
Bahan-bahan
1 botol besar instant sauce (sebarang jenama- saya guna jenama Prego )
2 tin besar chopped tomato
3 sudu besar cili kisar
Udang
1 tin besar cendawan butang sy guna carrot
1 tin sederhana nenas dalam sirap
daun basil kering
parsely kering
garam dan gula secukupnya
kiub perisa
bawang putih, dicincang
bawang besar, dicincang
minyak zaitun

Cara Membuat
1) Panaskan minyak zaitun kedalam kuali yang sesuai. Tumis bawang putih dan kemudian masukkan Udang 2) Masak sebentar (10 minit). Masukkan pasta sauce, tomato, cili kisar, carrot yang telah dipotong nipis, nenas dengan sirap sekali dan rebus sehingga sauce pekat.
3) Masukkan lain-lain bahan. Sedia untuk dihidang.

Resepi Bebola daging
Bahan
250 g daging kisar
100 g besar tepung ( sebarang tepung pun boleh )
1 biji telur
1 biji bawang besar cincang
1 ulas bawang putih cincang
sedikit garam
sedikit lada sulah

Cara penyediaan
1. Satukan semuakan bahan diatas dan gaul rata.
2. Bulat-bulatkan bahan tadi untuk membentuk bebola daging.
3. Bolehlah di bakar, gorenng atau celur, terpulanglah pada anda.
4. Saya buat terus je masukkan dalam kuah pasta yang telah mendidih. Tutup api setelah bebola masak


Nyammm2x...boleh tahan cedappp nyee....!!

Thursday, November 24, 2011

Nasi Ayam Sempoi..!!

 Salam....
Menu nasi ayam ni adalah teramat lah sempoi sanggat.
Semuanye cincai2 aje....akhirnyee ni hasil nyee....hantammmm aje lah...apapn yg penting sempoiiiiii gitu..!!

Bahan :
Nasi
  • Beras - di bersihkan dan tos
  • 1 btg kayu manis *
  • 2 bga lawang *
  • 5 bga cengkih *
  • 2 sb planta
  • 1/2 bj bwg merah besar - di hiris *
  • 2 uls bwg putih - di hiris *
  • 1 inc halia - di hiris *
  • 2 helai daun pandan
  • 1 kiub ayam
  • Air
Caranya :
  1. Panaskan kuali dgn cairkan planta.....
  2. Tumis  bahan * sehingga naik bau..
  3. Masukkan daun pandan..tumis sekali..
  4. Kemudian masukkan bahan tumisan ke dlm periuk berisi beras...
  5. Campak kiub aym...dan sukat air ke dlm periuk...
  6. On rice cooker...tunggu smpai masak..
 Bahan utk Ayam Goreng Tepung...
  • 1 cwn tepung beras
  • 2 sb serbuk kari
  • 1 sb serbuk kunyit
  • 1 sk serbuk lada hitam
  • 1 sk garam
  • 1 bj telur - kocak2kan...
  • 1/2 ekor ayam
Caranya :
  1. Tepung+serbuk kari+kunyit+lada hitam+garam...satukan
  2. Panaskan kuali....celup aym dgn telur  dan celup plk dgn tepung...Masak smpai garing..Siap!!
Bahan sambal sosej :
  • Sosej- di panggang di kuali dlm 3 minit....dan di kerat2
  • 1/2 bj bwg merah besar - di hiris
  • 2 uls bwg putih - di hiris
  • 1 inc halia - di hiris
  • 2 bj cili api - hiris
  • 2 sb cili kisar
  • 2 helai daun limau purut
  • 1/2 bj tomato - di belah 2
  • 1 bj carrot - di belah2
  • Garam n gula
Caranya :
  1. Tumis bwg merah,putih,halia,cili api,limau purut dan cili kisar.....sehingga garing
  2. Masukan carrot...dan perisakan dgn garam n gula...
  3. Last masuk sosej..gaul sebati...Siap!!
## klu nak kuah masuk sedikit air...

Taraaa...Siap dah Nasi ayam Sempoi....!!

Tuesday, November 22, 2011

Biskut Cornfleks Oat Crunchy..

 Salam...
Minggu ni bermulalah ank2 bercuti sekolah....
Yahoooo....ttu seronok yee....!!

 Hr ni bg mengisi masa lapang my girl...xtvt buat kukis di rumah.....
Sekurang2 nya x der lh boring sggt...dlm masa tu bleh mengembangkan pengatahuan ttg buat kukis...
Klu mama nk hantar class..mmbazir je...buat kat umah pn sama jgk....
Amirah tgh asyik mengkukis...
Resepi asal dr : Kak Yatie Sinar Kehidupanku
Tapi sy ada tmbah sikit Oat sbgai additional

Bahan2 : 
  • 250 gm majerin
  • 3/4 cwn gula aising
  • 1 sk esen vanilla
  • 1 bj kuning telur
  • 250gm cornfleks
  • 2 cwn oat
  • 2 cwn tepung naik sendiri
  • Ceri @ coklat chip
Caranya :
  1. Pukul mejerin dan gula aising sehingga sebati..
  2. Masukkan kuning telur dan pukul lg....setelah itu masukkan esen vanila
  3. Masukkan tepung naik sendiri ..diselang seli dgn cornfleks dan oat...kacau dgn senduk kayu
  4. Gentel2 ltk dlm loyang/dulang oven dan letak ceri @ coklat chip ats kukis ....( spt pic di bwh )
  5. Bakar dlm oven selama 10minit dgn suhu 170...

Seronok dgn xtvt megukis hr ni....

So ni hasilnyee ..3 balang...byk kan...??

Friday, November 18, 2011

Pie Ayam Bersayur

 Salam..
Dinner hr ni simple aje.....Pie Ayam Bersayur....
Malas plk nk mkn berat2 mlm ni...so ni aje lah juadah yg di hidangkan..

Bahan  Inti :
  • 2 ketul ayam  - di potong dadu
  • 3 bj kentang  - di potong dadu dan di goreng
  • Kobis bunga
  • 1 bj bwg besar - *
  • 2 ulas bwg putih - *
  • 1 inc halia - *
  • 1 sb  lada hitam - *
  • 3 bj cili api - di hirism
  • Daun sup - di hiris
  • Garam n gula
* - Di blander

Caranya :
  1. Tumis bahan dan cili api hingga garing dan naik bau....
  2. Masukkan aym ..kacau
  3. Masukkan daun sup ..kacau lg...
  4. Perasakan dgn garam n gula
  5. Masukkan kentang yg siap di grg td berserta kobis bunga..gaul sebati..Siap!!
Bahan Doh :

  1. 2 cwn tepung gandum
  2. 1 1/2 sb majerin
  3. 1/3 cwn ais sejuk 
  4. 1 bj telur - putih
  5. Garam n gula
Caranya : Uli kesemua  bahan menjadi doh hingga x melekat2 di jari
** air sejuk di gunakan sedikit2 ...

Cara buat Pie :
  1. Bahagikan doh kpd 2 bahagian....canaikan kedua2 doh
  2. Doh pertama di masukkn ke dlm loyang...masukkn inti
  3. Tutup permukaan ats pai...cucuk garfu di ats permukaan pai...
  4. Sapukan kuning telur di ats pai
  5. Bakar selama 20 minit..dgn suhu 180...
Pai yg berbentuk comeii2x....!!

Amirah Di Pentas Anugerah Kecemerlangan Lagi...

 Salam...
Di minggu2 akhir persekolahan  ni ..adalah detik2 ibubapa di jemput dtg  ke Majlis Anugerah Kecemerlangan anak2...Begitu jua dgn diri ku dan suami....kali ini adalah tahun ke 2 kami dtg utk meraikan nya..my girl menaiki lg pentas Anugerah Kecemerlangan di sek nya....

W/p keputusan di tangga 1~3 bkn miliknya..tp mama ttp bangga dgn pencapaian kakak..alhamdullilah..
Bagi mama,tahun2 mendatang kakak kena lebih usaha utk memiliki sepenuh kejayaan buat diri sendiri dan keluarga..Amin3x!!!

Oklah ikutilah detik2 Amirah penerimaan Anugerah Kecemerlangan di Sek Keb  semalam 17/nov...




Anugerah yg di terima - Pelajar Cemerlang bagi tahun 2 bg M/Pelajaran Bahasa Arab....

Wednesday, November 16, 2011

Mee Rebus Daging

 Salam....
Mee rebus ni di req oleh en hbby hr ni...katanye lama x mkn...
Mee rebus ni adalah seakn2  Mee Rebus Badali yg di perkenalkan oleh K Gee...
Kelmarin mmg dh pernah buat ...kali ni buat lg...cuma ada yg tokok tmbah dr resepi asal yg sebelum  ni....

Jgn jemu plk yee...asyik2 daging2x..selagi x abis stock daging korban dlm frezer tu ...mmg daging aje lah...jgn mareee..!!

Bahan :
  • ½ kg Daging lembu (direbus hingga lembut)
  • 10 biji bawang merah *
  • 5  ulas bawang putih *
  • 1 peket kecik taucu *
  • 1 sudu kerisik *
  • 1 sk lada hitam * - di kisar
  • 1 sk bj jintan putih * - di kisar
  • 3 biji keledek + 2 bj kentang (direbus dan kisar)
  • 3 batang serai dititik
  • 1/2 cwn jus asam jawa
  • 1 inc belacan *
  • 1 bj tomato - di belah 6 
  • cili kering (ikut kepedasan sendiri. Direbus dan dikisar)*
  • Garam n gula
Caranye :
  1. Panaskan periuk. Tumis semua bahan yang bertanda * hingga wangi dan garing.
  2. Masukkan jus asm jawa dan campakkan juga serai . Kemudian masukkan daging  dan air rebusannya sekali.
  3. Apabila sudah mendidih masukan tomato ,lalu  masukkan juga keledek+ kentang kisar dan biarkan mendidih lagi dengan api perlahan.
  4. Rasa garam dan bubuh sedikit pak aji ( sy guna kiub daging/aym ), kalau suka.
  5. Kacau ,tunggu sehingga mendidih lg...Siap!!
Bahan hidangan :


  • Mee - di celur
  • Telur - di rebus
  • Tauhu - di goreng
  • Sawi - di celur
  • Taugeh
  • Bwg goreng
  • Daun sup
  • Cili merah/hijau - di hiris
Rasanyee mmg terbaek lah....x caya cuba buat sendiri..!!

Tuesday, November 15, 2011

Nasi Goreng USA

 Salam....
Menu ni adalah menu dinner semalam....
Selagi daging korban raya haji x abis2...mmg daging aje lah yg jd lauk harian....
Kali ni Nasi goreng USA plk....wooo jauh tu dtg nyee nasi grg ni....tp jgn mare lah yek...nasi goreng ni mmg derhaka resepi nye...asalkan rasa mcm kat kedai mkn...udahhh!!

Bahan  Nasi Goreng:
  • Nasi
  • Ikan bilis - segengam - terpulang x ltk pn x per
  • 1/2 bj bwg merah besar - di hiris
  • 2 uls bwg putih
  • 1 sb serbuk ayam
  • Mix vege
  • Garam ( jika perlu )
  • Telur

Caranya :
  • Goreng telur mata kerbau...ketepikan
  • Goreng ikan bilis sehingga garing - ketepikan
  • Tumis bwg merah dan putih sehingga naik bau...
  • Masukan mix vege...kacau..
  • Masukkan perasa serbuk aym dan garam ( jika perlu )
  • Gaul sebati dgn nasi dan ikan bilis grg td.....Siap!!
Bahan Lauk Daging :
  • Daging - dihiris dan di rebus
  • 1/2 bj bwg merah - di hiris
  • 2 uls bwg putih
  • 1 inc halia
  • 1 btg serai
  • 3 bj cili api - belah 2
  • 1 bj tomato
  • 1 sb sos tiram
  • 2 sb sos cili
  • Sayur ( kobis bunga n carrot ) - @ lain2 pn OK aje
Caranya :
  1. Tumis bwg merah,putih,halia,serai dan cili api..sehingga garing
  2. Masukan sos tiram+sos cili...
  3. Masukkan daging rebus berserta air rebusan
  4. Last,masukkan sayur dan tomato....
  5. Hidangkan mcm dlm pic bwh ni.....Siap!!

Terbaekk kata en suami...hehehe!!

Monday, November 14, 2011

Homemade Jem Kacang Merah

 Salam....
Hmmmmm jgn x caya...terhasil jgk jem kacang merah yg di buat pg td....khas dr dapur kecil ku.....hihihi!!
Upanye nk buat jem a.k.a Inti kacang merah ni x der lah ssh sggt..cuma nk merebus kacang tu memakan masa yg lama....boleh tahan gak lah bertenggek kat dapur tu..adalah 1jam...itupn siap stop kejap sbb nk ambik ank kat sekolah....pastu sambung balik.....Rasanye sapa2 nk buat tu beli ajelah kat pasaraya yg dh siap @ beli kacang merah tin...pastu buat cam gini...:-

Bahan :
  • Kacang Merah - di rebus hingga empuk
  • 1 cwn gula @ gula merah
  • 2 helai daun pandan
  • 1/2 cwn santan pekat ( kotak ) - nak bagi rasa lemak
Caranya :
  1. Rebus kacang  bersama daun pandan sehingga empuk....
  2. Apabila dh empuk masukkan gula dan santan....
  3. Bila dh pekat..matikan api...tunggu sejuk...
  4. Kemudian lenyek2kan smpai hancur ( klu  nk senang blander aje ) - Siap!!

Siap lah 1 bekas Homemade Jem Kacang Merah ,esok en hbby n Mira bleh mkn bekpess dgn roti...Nyam3x!!

Saturday, November 12, 2011

Maggi Sup Daging

 Salam...
Hari ni di sini hujan x berhenti2....tp pic ni bkn lah menu pg ni.....tp menu mlm smlm...iyerlah En tuan tanah outstion so virus M mmg dtg aje lah....yg pnting perut bleh koyang ...

Memandangkan stock daging korban masih ade...bleh lah hiris2 utk add  dlm maggi ni.....fuhh mmg kowww sggt2 klu perut tu dh lapar lg2 di tambah penyakit malasss dh dtg ...hehehe!!!

Bahan :
  • 2 peket maggi ( perencah sy x guna )
  • Daging - di hiris
  • 1/2 bj bwg merah besar - di hiris
  • 2 uls bwg putih - di hiris
  • 1 inc halia - di hiris
  • 1/2 bj tomato
  • kobis bunga
  • lobak merah
  • Cili api - di belah 2
  • 1 bj telur
  • 1/2 jag air
  • Garam n gula
Caranya :
  1. Tumis bwg merah,putih,halia n cili api.....
  2. Masukkan daging..kacau...dan kemudian masukkan air
  3. Tunggu smpai daging agak2 empuk...
  4. Masukkan sayur2an dan perisakan dgn garam n gula...lepas tu masukkan  maggi....
  5. Pecahkan telur...tunggu seketika sehingga masak..Siap!!
Terbaekkkk bila dh malasss...hihihi!!

Friday, November 11, 2011

Paprik Daging

 Salam...
Daging..daging..daging.....
Menu daging memenuhi blog masak2 kali ni...almaklumlah musim korban lembu setahun sekali ni...so kenalah pikir camna nak masak daging dgn bermcm2 variasi....yg penting sodappp dan sesuaiiii...!!

Kali ni pekena daging paprik dulu.....baki daging yg dlm frezer tu nnt di pikirkan....

Bahan :
  • Daging - di hiris
  • 1 bj bwg merah besar - hiris
  • 2 uls bwg putih - di hiris
  • 2 inc halia - di hiris
  • 1 btg serai - di ketuk2
  • 5 bj cili api - di belah 2
  • 2 helai limau purut
  • 1 bj tomato - di belah 4
  • 3 sb sos tiram
  • 2 sb sos cili
  • 2 sb sos lada hitam
  • 3 sb kicap manis/masin
  • 1 bj lobak merah - di hiris
  • Kobis bunga
  • Putik jagung.
  • Garam n gula
Caranya :
  1. Daging di rebus.....( klu x rebus pn x per sbb klu daging korban yg masih fresh ,insyakallah x liat 0
  2. Tumis bwg merah,putih,halia,serai dan cili api...sehingga wangi
  3. Masukkan daging rebus..gaul sekali dgn tumisan..
  4. Masukkan kesemua jenis sos ( Sos n kicap dibancuh dgn sedikit air ) dan masukkan sekali daun limau purut....
  5. Perasakan dgn garam n gula ..( jika perlu )
  6. Apabila nmpk pekat..masukkan sayur2an...gaul sekata...Siapp.!!
** Klu mahu kuah lebih masukkan air rebusan daging...


Nyam2x..sedapp..!!

Friday, November 04, 2011

Kek Batik Oat

 Salam....
Di hari yg redup ni....tuan umah tgh bersiap2 kemas beg utk blk ke umah mertua esok ye lah kan kita semua nak sambut hari Raya Aidiladha ahad ni.....
Tapi jap lg selepas en hbby blk sembahyang jumaat nak g jap hantar kek batik oat ni untuk emak ku di PJ..
Ye lah x der apa yg hendak di sumbangkan raya aidiladha ni...so kek batik pn OK gak...lgpn kek camni tahan lebih lama kan..???

Sumber dari Jintan manis tp tuan umah add oat sebagai additional sendiri..tp ni terpulang..!!

Bahan :

  • 1 bungkus besar biskut marie perasa original - dipthkn 2 atau 3
  • 1/2 tin besar susu pekat
  • 180 gm butter
  • 100 gm coklat bar masakan
  • 1/2 cawan milo
  • 1/3 cawan air panas 
  • 1 cwn Oat
Cara-cara

1. Kesemua bahan dimasukkn kedlm kuali - masak dgn api yg perlahan sehingga semuanya sebati dan sedikit pekat.. (lebih kurang 10-15min) kecuali oat dan biskut..
2. Masukkn oat gaul sebati
3. kemudian masukan pula biskut kedlm kuali gaulkan sehingga sekata.
4. Alihkn adunan kedlm loyang / bekas / tppware yg tlh disapukn butter dan tekan sehingga betul2 padat.. ( gunakan plastik utk menekan adunan spya x lekat ditgn). Simpan didlm peti sejuk 1 - 2 jam.
5. Keluarkan dr loyang & potong.. SIAP ..dah boleh dimakan. Selamat Mencuba.
Lagi sedap rasanye klu di olah2 camni....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...