Friday, November 11, 2011

Paprik Daging

 Salam...
Daging..daging..daging.....
Menu daging memenuhi blog masak2 kali ni...almaklumlah musim korban lembu setahun sekali ni...so kenalah pikir camna nak masak daging dgn bermcm2 variasi....yg penting sodappp dan sesuaiiii...!!

Kali ni pekena daging paprik dulu.....baki daging yg dlm frezer tu nnt di pikirkan....

Bahan :
  • Daging - di hiris
  • 1 bj bwg merah besar - hiris
  • 2 uls bwg putih - di hiris
  • 2 inc halia - di hiris
  • 1 btg serai - di ketuk2
  • 5 bj cili api - di belah 2
  • 2 helai limau purut
  • 1 bj tomato - di belah 4
  • 3 sb sos tiram
  • 2 sb sos cili
  • 2 sb sos lada hitam
  • 3 sb kicap manis/masin
  • 1 bj lobak merah - di hiris
  • Kobis bunga
  • Putik jagung.
  • Garam n gula
Caranya :
  1. Daging di rebus.....( klu x rebus pn x per sbb klu daging korban yg masih fresh ,insyakallah x liat 0
  2. Tumis bwg merah,putih,halia,serai dan cili api...sehingga wangi
  3. Masukkan daging rebus..gaul sekali dgn tumisan..
  4. Masukkan kesemua jenis sos ( Sos n kicap dibancuh dgn sedikit air ) dan masukkan sekali daun limau purut....
  5. Perasakan dgn garam n gula ..( jika perlu )
  6. Apabila nmpk pekat..masukkan sayur2an...gaul sekata...Siapp.!!
** Klu mahu kuah lebih masukkan air rebusan daging...


Nyam2x..sedapp..!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...