Monday, November 14, 2011

Homemade Jem Kacang Merah

 Salam....
Hmmmmm jgn x caya...terhasil jgk jem kacang merah yg di buat pg td....khas dr dapur kecil ku.....hihihi!!
Upanye nk buat jem a.k.a Inti kacang merah ni x der lah ssh sggt..cuma nk merebus kacang tu memakan masa yg lama....boleh tahan gak lah bertenggek kat dapur tu..adalah 1jam...itupn siap stop kejap sbb nk ambik ank kat sekolah....pastu sambung balik.....Rasanye sapa2 nk buat tu beli ajelah kat pasaraya yg dh siap @ beli kacang merah tin...pastu buat cam gini...:-

Bahan :
  • Kacang Merah - di rebus hingga empuk
  • 1 cwn gula @ gula merah
  • 2 helai daun pandan
  • 1/2 cwn santan pekat ( kotak ) - nak bagi rasa lemak
Caranya :
  1. Rebus kacang  bersama daun pandan sehingga empuk....
  2. Apabila dh empuk masukkan gula dan santan....
  3. Bila dh pekat..matikan api...tunggu sejuk...
  4. Kemudian lenyek2kan smpai hancur ( klu  nk senang blander aje ) - Siap!!

Siap lah 1 bekas Homemade Jem Kacang Merah ,esok en hbby n Mira bleh mkn bekpess dgn roti...Nyam3x!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...