Saturday, November 06, 2010

Mee Kari

Mee kari ni semalam pya menu....saje je buat sbb mak dan ayah nk datang umah....
lagi pn sampai  dh petang..eloklah buat hidangan utk mkn ptg atau malam...sbb diorg malas nk makan nasi...
Ikutkan mee kari ni dlu selalu gak buat...lg2 musim2 raya..mmg laku aje...
Resepi aku ni cam biasa aje..x der apa perbezaan pn...cuma assesory je yg lain...terpulang asal ade....yg penting kuahnye mesti sedap kann..???

Bahannye :
  • Sebungkus mee kuning -di celur
  • Tauhu kembung
  • daun salat - klu x mau sawi guna daun salat pn sodappp
  • Taugeh
  • kacang pjg - klu x mau pn x per
  • Daun sup - di hiris
  • cili merah - di hiris2
  • telur - di rebus
  • bwg goreng
Utk Kuah Kari :
  • Serbuk kari
  • serbuk kunyit
  • serbuk jintan manis
  • Ayam - dipotong dadu
  • Daging - di potong dadu
  • Udang kecil - yg ni terpulang klu x nak x per
  • Fish ball - di belah 2
  • Fish cake - di potong2
  • Santan pekat - aku guna santan kotak je
  • air asam jawa
  • 1 kiub ayam
  • 1 kuntum bunga cengkih
  • 1 btg kayu manis
  • 3 biji buah pelaga
  • 2 bj bwg merah *
  • 4 ulas bwg putih *
  • 1 ketul kecil halia *
  • lada hitam *
  • cili kering*
  • 300 ml air
  • garam n gula
* - di blander
Cara nak masak kuah :

  1. Panaskan periuk dgn sedikit minyak , masukan bunga cengkih,kayu manis dan buah pelaga
  2. Kemudian masukan bahan yg di blander * sehingga naik bau
  3. Masukan serbuk kari ,kunyit,jintan manis  yg di bancuh dgn sedikit air dan kacau sebati di dlm periuk sehingga nmpk garing..
  4. Masukan daging...dan ayam
  5. Masukan santan pekat bersama air dan air asam jawa..
  6. Masukan udang dan kiub ayam
  7. Masukan air jika air nmpk kering
  8. Last sekali , masukan fish ball n fish cake,ehh sblum tu lupa lak garam dan gula secukup rasa .....mmmmm dh siap pn,boleh lah di hidang bersama bahan2 di atas td....
  9. Nikmatilah Mee kari ni bila2 masa aje.....pasti sedappppp...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...