Thursday, November 25, 2010

Apam Salju

Salam semua..!!
Hr ni teringgin lak nak buat apam..almaklum lah semalam dh g membeli Yis (Mauripan) kat pasaraya..so
apa lg mulakan lah operasi....
Sejak dua menjak asyik menjenguk blog K.Yatie asyik meng APAM aje..x boleh tahan nk gak mencuba cmna nk buat...alhamdullilah menjadi pulak tu...mmg gebu dan salju aje....hehehe!!

Sesuai jugak nk buat hidangan pagi dan petang....mudah aje...
Mari kita tgk cmna nk buat yee......
K.Yatie mintak izin C/P ye buat rujukan kkwn yg lain..

Bahan-bahannya.
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 cwn tepung beras
  • 1 cwn brown sugar
  • 3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
  • 2 1/2 cwn air
  • 2 sudu kecil yis (mauripan)
  • kelapa parut dgn sedikit garam
Cara-cara
  1. Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
  2. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  3. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
  4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
  5. Perap selama 3 jam.
  6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
  7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
  8. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  9. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.
  10. Nmpk gebu tp x sehebat apam K.Yatie yg sememangnye cantik dan lagi gebu.!!
 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...