Semalam pegi rumah mak/ayah kat PJ...pas tu diorg bagi lak lebihan daging korban yg diorg dpt...
apa lg..daging tengah fresh ni mmg sedap klu di masak terus ..lagi2 klu di buat sup....mmg sedap x terhingga tw....!!
Ok lah....resepi sup tulang ni aku dapat dr umah Mat Gebu tu....kat dia nye blog tu mmg macam2 ade...
bkk aje..mesti dpt apa nk buat...tema kasih lah Abg Mat Gebu yee.....di sebabkan resepi sup tulang Mat Gebu ni byk sggt bahan..so aku gunalah resepi Sup Daging Tetel...sama je cuma yg ni simple sikit bahannye...
Mintak izin C/P abg Mat yee...!!!
Bahan :
- Tulang daging lembu - di bersihkan -( klu nk hilang hanyir aku perab sebentar dgn cuka )
- Air - utk kuah ( terpulang )
- 2 btg daun sup/bwg goreng
- 1 btg kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 4 kuntum bunga cengkih
- 7 biji bwg merah *
- 5 ulas bwg putih *
- Halia *
- Lengkuas *
- 3/4 camca lada hitam *
- 1/2 camca jintan kasar *
- 1 kpg asam keping - ni add sendiri
- 1 btg serai -di titik - ni add sendiri
- Lobak merah - di belah2 (M.gebu letak kentang.)
- 1 bji tomato - di belah 4
- Campak kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih di dlm kuali ketika minyak tgh panas..
- Kemudian tumis bahan blander ( bertanda * ) sehingga naik bau
- Masukan air...dan kemudian masukan daging ..Rebus sehingga daging nmpk empuk...
- Masukan garam n gula secukup rasa...dan lobak merah
- Last, masukkan tomato..blehlah di tabur dgn daun sup/bwg grg..
No comments:
Post a Comment